Sociální demokraté přijali kvóty pro ženy na kandidátkách

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na sjezdu strany

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na sjezdu strany Zdroj: ctk

Sociální demokraté dnes na pražském sjezdu rozhodli o změně stanov. Nové stanovy upravují zejména způsob sestavování kandidátek a procento žen na nich. Na kandidátkách pro krajské a sněmovní volby bude muset nově být nejméně 40 procent žen. Dvojice zásadních změn vyplynula z loňského vnitrostranického referenda. Debata o stanovách se ale neobešla bez kontroverzí.

Úpravy učiněné na poslední chvíli tvrdě kritizoval ministr pro legislativu Jiří Dienstbier, podle něhož umožní pokračovat v současné praxi sestavování kandidátek a nic se nezmění.

Nové stanovy, pro něž se dnes vyslovila jasná většina 604 delegátů, obsahují řadu změn, zásadní jsou ale dvě. První zásadní změna stanoví, že na výběru kandidátů ČSSD do voleb se příště mají podílet všichni straníci, nikoliv jen špičky strany; druhou zásadní změnou je právě to, že na kandidátkách pro krajské a sněmovní volby bude nejméně 40 procent žen.

Zavedení kvóty pro ženy na kandidátkách ČSSD expertky ocenily
ČSSD se zavedením kvót pro ženy na kandidátkách zařadila po bok ostatních sociálnědemokratických stran Evropy. Rozhodnutí delegátů sjezdu, který odpoledne skončil v Praze, ocenily Jana Smiggels Kavková z organizace Fórum 50% a politoložka Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková. Na kandidátkách ČSSD do krajů a Sněmovny má být nově 40 procent žen. I když formulace neřeší pořadí kandidátek, čímž hrozí, že ženy budou na nevolitelných místech, jde podle obou o krok kupředu.

Alespoň přihlášení se k těmto principům je velký pokrok. U starší generace v ČSSD dřív toto téma vyvolávalo alergické reakce,“ řekla Dvořáková. Nové stanovy sice nezaručují ženám, že se dostanou na přední místa kandidátek, ale voliči je budou moct zakroužkovat, uvedla Dvořáková.

Za revoluční Dvořáková označila, že v předsednictvu vládní ČSSD jsou od pátečního večera hned dvě ženy - ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová. Jedno místo pro ženu totiž podle Dvořákové znamenalo pouze to, že tam žena být musí být za každou cenu. Výsledek hlasování o složení předsednictva je skvělou zprávou i podle Kavkové, doufá, že to bude signálem i pro další strany.

Ve stanovách se k prvnímu z těchto bodů vztahuje text: „O konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a Poslanecké sněmovny rozhodnou v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném obvodu“. Pokud jde o druhý bod, určují stanovy: „Alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny musí tvořit osoby opačného pohlaví“.

Alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny musí tvořit osoby opačného pohlaví

Návrh stanov měl jasnou podporu předsedy sociální demokracie a premiéra Bohuslava Sobotky, který před hlasováním varoval, že jeho neschválení by bylo pro stranu neúspěchem. „Pokud dnes nezapíšeme do stanov rozhodnutí naší členské základny, tak už nám nikdy naši členové neuvěří,“ řekl delegátům s tím, že je nutné výsledky vnitrostranického referenda respektovat.

Ještě během sjezdu debatovaly kraje s vedením strany o některých změnách. Právě ty dnes napadl Dienstbier, protože jdou podle něj proti výsledkům referenda. „Je to naprosté vykostění toho principu, který byl v polovině loňského roku (ve stranickém referendu) schválen,“ varoval delegáty.

Podle Dienstbiera budou nyní o kandidátkách spolurozhodovat konference a výkonné výbory na všech úrovních, a ne členové ČSSD, jak si odhlasovali v referendu. „Pokud schválíme to, co tady bylo načteno, celé je to jenom na oko a je to popřenní vnitrostranického referenda a jeho výsledku. V tom případě to celé byla šaškárna, která nás stála nějaké miliony korun,“ prohlásil ještě před hlasováním. „Pár bafuňářů nějakých krajských mafií a bratrstev si tady o všem rozhoduje. Pokud takovou to cestou půjdeme, tak je to cesta do hrobu sociální demokracie,“ dodal.

Dienstbier: Ohrozí to tvorbu kandidátek

Podle neúspěšného kandidáta na prvního místopředsedu strany otevírají schválené úpravy změn stanov prostor pro to, aby se kandidátky nevytvářely zdola, jak zamýšlelo referendum, ale sestaví je vedoucí složky a pak je předloží členům ke schválení. „Směřuje to k tomu, že kandidátka bude sestavena stejně jako dnes. Těch několik lidí ji sestaví a pak to takhle členům předhodí: 'Mílí členové, tady to máte, pěkně jsme to pro vás připravili a buď to berte, nebo neberte',“ řekl Dienstbier.

Kritizoval také návrh, aby předsednictvo strany mohlo například na základě návrhu grémia ČSSD vyškrtávat kandidáty z kandidátních listin. Ten nakonec neprošel. Sobotka se svým vládním kolegou nesouhlasil. „Já bych požádal o to, abychom zachovali klid, abychom zachovali pevné nervy,“ uvedl. Strana podle něj stanovy už několikrát změnila a vždy to přežila.