Soud osvobodil manažery ŘSD, měli pronajímat reklamní plochy pod cenou

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michal Protivanský, Martin Sekanina

Soud zprostil obžaloby Alfreda Brunclíka a Tomáše Jílka, dva představitele ŘSD obžalované kvůli údajně nevýhodnému pronájmu reklamních ploch. Rozsudek není pravomocný.
 

Obžaloba tvrdí, že Brunclík od února do května 2010 postupně uzavřel pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Jílek na základě pověření Brunclíka uzavřel podle policie v květnu téhož roku dalších devět smluv na pronájem reklamních ploch.

Brunclíka navíc žalobce viní i z toho, že prodloužil nevýhodný nájem sídla ŘSD v Praze na Kačerově a také, že nevýhodně koupil pozemky na středisko správy a údržby v Běchovicích.

Vyšetřovatelé tvrdí, že škoda způsobená uzavřením a trváním smluv dosáhla 250 milionů korun. Podle obžalovaných ale žádná škoda nevznikla. Brunclík na konci srpna uvedl, že smlouvy uzavřel proto, že se v té době připravovala novela zákona o pozemních komunikacích, která nařizovala odstranění některých billboardů. ŘSD podle nich nemohlo za tehdejší situace dosáhnout výhodnějších cen. Zákonodárci ji schválili v roce 2012.

Brunclík před měsícem u soudu upozornil, že pokud by smlouvy neuzavřel, byl by příjem z pronájmu ploch od konce roku 2012 nulový. Jílek tehdy uvedl, že vzniku škody s Brunclíkem naopak zabránili.