Inflace zpomalila růst na dvě procenta. Zlevnily potraviny, bydlení a pohonné hmoty dál zdražují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Meziroční růst spotřebitelských cen v listopadu zpomalil na dvě procenta z říjnových 2,2 procenta. Ceny tak rostly nejpomalejším tempem od letošního dubna. Zlevňovaly především potraviny. Nadále naopak zdražovalo bydlení a také pohonné hmoty. Informoval o tom Český statistický úřad. Meziměsíčně spotřebitelské ceny klesly o 0,1 procenta.

„Vývoj byl ovlivněn opět zejména cenami v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá. V listopadu výrazně zlevnily v meziročním srovnání například vejce, a to o více než 26 procent. Cena cukru klesla o třetinu. Méně se platilo i za pečivo, vepřové maso, oleje a tuky nebo ovoce. Pokles cen u těchto potravin proti říjnu zrychlil.

Nájemné proti loňskému listopadu zdražilo o 3,3 procenta, elektřina o 5,6 procenta, teplo a teplá voda o procento. Vyšší byly i ceny vodného a stočného. O půl procenta naopak zlevnil zemní plyn.

Opět vzrostly ceny lihovin, a to o 3,4 procenta. Pivo bylo dražší o 4,5 procenta, tabákové výrobky o 3,9 procenta. Lidé platili více rovněž za výrobky a služby osobní péče, pojištění nebo finanční, stravovací a ubytovací služby. „Vliv na zvýšení cenové hladiny měly též ceny v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot a olejů meziročně vzrostly o 10,1 procenta,“ uvedli statistici. O 2,5 procenta zlevnily oděvy.

Vývoj inflace v posledních pěti letech:
source: tradingeconomics.com

Meziměsíční vývoj spotřebitelských cen ovlivnilo především zlevnění ovoce o 6,3 procenta a zeleniny o 4,2 procenta. „Z ostatních potravin zlevnily například ceny vepřového masa o 2,9 procenta a cukru o 8,8 procenta,“ dodala Šedivá.

POdle analytiků Raiifeisenbank se sice inflace končně shoduje s cílem stanoveným Českou národní bankou, důvod ke spokojenosti ale centrální bankéři přesto nemají. „Jádrová inflace zůstává vysoká a například ceny služeb dále vzrostly v listopadu meziročně o 3,3 procenta. Ve spojení se slabší korunou tak podle našeho názoru potřeba zvyšovat úrokové sazby přetrvává. To donutí bankovní radu přistoupit k dalšímu zvyšování úrokových sazeb," uvedl analytik Raiffeisenbank František Táborský.