Stropnický nebude kandidovat na prvního místopředsedu ANO

Ministr obrany Martin Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický Zdroj: CTK

Ministr obrany Martin Stropnický se nebude ucházet o funkci prvního místopředsedy vládního hnutí ANO. Kandidovat na řadového místopředsedu chce v případě, že bude mít dostatečnou podporu. Na krajských sněmech dostal nejvíce nominací na pozici druhého muže hnutí šéf poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek.

Na pozici prvního zástupce podporuje Faltýnka i ministr financí a podnikatel Andrej Babiš, který s takřka stoprocentní jistotou funkci předsedy ANO na přelomu února a března obhájí. „Podle mě je první místopředseda plný úvazek, to se nedá s ministrováním dělat,“ řekl Stropnický listu Dnes, který patří právě Babišovi.

„Budu kandidovat na řadového místopředsedu. Uvidím, jestli je tam nějaká šance, protože do toho nemá smysl jít, pokud by člověk viděl, že je podpora nízká. Je ale ještě předsednictvo, kde má smysl být, protože jste u důležitých koncepčnějších rozhodnutí,“ dodal Stropnický. Ministr by ale podle něj měl mít alespoň nějakou výraznější pozici, neměl by zůstat pouze řadovým členem ANO.

Tři ženy

Kromě Faltýnka mají z krajských sněmů na post prvního místopředsedy nominace i tři ženy, místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, předsedkyně pražské organizace Radmila Kleslová a ode dneška také místostarostka Hlučína na Opavsku Blanka Kotrlová, předpokládá se ale, že svedou boj spíše o řadové místopředsedkyně.

Podle některých médií má šance především bývalá členka komunistické rozvědky a současná starostka Prahy 10 Kleslová, o níž se mluví jako o kamarádce pražských kmotrů, a která s Babišem spolupracovala už v jeho Agrofertu.

Žádný protikandidát

Babiš, který hnutí na konci roku 2011 založil a dodnes je hlavní tváří a osobností ANO, má zatím na předsednické místo podporu ze všech regionů. Pravděpodobně nebude mít protikandidáta. Na místa čtyř řadových místopředsedů naopak kandiduje třikrát tolik zájemců.

O tom, jak bude vypadat nové vedení ANO, rozhodnout delegáti celostátního sněmu na přelomu února a března. Vládní hnutí má přes 2500 členů. Ve srovnání s koaličními stranami ale ANO stále patří k uskupením s menší členskou základnou, ČSSD i lidovci registrují dlouhodobě více než 20 tisíc členů.

Kmotřička z desítky