Babiš položil květiny na Národní už v noci. Kvůli odjezdu za synem

Věnec od Andreje Babiše u Hlávkovy koleje v Praze (17.11.2018)

Věnec od Andreje Babiše u Hlávkovy koleje v Praze (17.11.2018) Zdroj: Foto Blesk - David Zima

Andrej Babiš přišel na Národní třídu těsně po půlnoci 17.11.2018. A pak prý odjel za synem do Švýcarska
2
Fotogalerie

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš v sobotu brzy ráno odletěl za synem do Švýcarska, proto letos uctil 17. listopad s předstihem. Uvedl to na svém facebookovém profilu. Kytici na Národní třídě v Praze položil v sobotu krátce po půlnoci, lidé ji ráno hodili do koše. Kvůli aféře, kterou rozpoutaly výroky jeho syna ohledně kauzy Čapí hnízdo, čelí předseda vlády výzvám opozice i části veřejnosti, aby podal demisi. Babiš již dříve uvedl, že jeho pětatřicetiletý syn z prvního manželství trpí schizofrenií a případ považuje za hyenismus novinářů. Prohlásil, že nikdy sám neodstoupí.

"Tento rok jsem uctil 17. listopad s předstihem, protože jsem brzy ráno odjel do Švýcarska za svým synem," uvedl Babiš. V krátkém videu ukázal, že na Národní přišel těsně po půlnoci. Mnozí opoziční politici kritizovali fakt, že předseda vlády přišel oslavit státní svátek v noci. 

"I tento rok jsem na Národní třídu přijel uctít památku studentů a všech, kteří bojovali za svobodu a demokracie. Tento rok jsem přišel dřív, protože brzo ráno letím za svým synem do Švýcarska," řekl premiér. Z bytu, v němž žije se svou matkou, podle něj nemůže syn dva dny kvůli zájmu novinářů vycházet. "Jdu za ním, abych mu pomohl," dodal. 

Andrej Babiš mladší novinářům Seznamu Zprávy řekl, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo unesen na Krym. Premiér tato slova přičítá jeho duševní nemoci. Už v pátek dal najevo, že se za synem do Švýcarska brzy chystá. Oba Babišové i dospělá dcera Babiše z prvního manželství čelí kvůli Čapímu hnízdu trestnímu stíhání. Policie nyní prověřuje také okolnosti pobytu Babiše juniora na Krymu. 

Reportéři ze Seznam Zprávy se vydali tento týden do Ženevy znovu poté, co jim z e-mailové adresy Babišova syna přišla ve čtvrtek zpráva, že stojí o telefonický kontakt s českými vyšetřovateli svého únosu na Krym. Babiš junior v něm také označil za lživé tvrzení svého otce, že musí být ve Švýcarsku kvůli duševní nemoci pod neustálým dozorem.

Ten samý den přišla ze stejné adresy reportérům i další zpráva, uvedl v sobotu server: "Matka na mě začíná dělat tlak, protože můj otec určitě dělá tlak na ni prostřednictvím sms". "Ono to dost bolí, když váš vlastní otec říká, že o něčem lžete. Nevím, o čem mluvil," napsal dále podle serveru Babiš mladší. Osobní kontakt se novinářům podruhé už navázat nepodařilo, nikdo jim neotevřel.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka míní, že Babišova návštěva syna by mohla být vnímána jako pokus ovlivnit svědka. "Není zde vážné podezření z ovlivnění svědka/obviněného v kauze Čapí hnízdo? Nemá v takových situacích být využita vazba?" uvedl na Twitteru. K věci by se podle něj měla vyjádřit policie a ministra vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Babiš letos ke kytici na Národní třídě připojil stuhu se slovy z písně Modlitba pro Martu. "Ať mír dál zůstává s touto krajinou. Zloba, závist, zášť, strach a svár, ty ať už pominou, ať už pominou. Toto si dovoluji popřát vám všem," řekl Babiš. V noci uctil také památku studenta Jana Opletala a události listopadu 1939.