TOP 09 řeší, jak bude vládnout Praze

Tomáš Hudeček

Tomáš Hudeček Zdroj: Gabriela Cinkova

Pořekadlo „Král je mrtev, ať žije král“ by se dalo aplikovat také na dnešní situaci na pražském magistrátu. Po odvolání primátora Bohuslava Svobody a dvou radních za ODS se zástupci TOP 09 a ČSSD dnes odpoledne sejdou na první neformální schůzce. Budou probírat nejen programové priority, ale i časový itenerář dalších jednání a to, jak bude nyní Praha dál fungovat.

V době, která zbývá do voleb, chce náměstek primátora Tomáš Hudeček, který je pověřen řízením města, prosadit například odvolání „starých kádrů“ z dozorčích rad společností s účastí města. „Dostavíme tunel Blanku a zadáme napadení smlouvy mezi Dopravním podnikem a Škodou Transportation, chceme zastavení dodávek tramvají,“ sdělil Hudeček.

Hudeček také řekl, že se hlavní město nalézá nad propastí, neboť jej svazuje dluh Dopravního podniku i dluh samotného hlavního města, jako důvod špatné finanční situace uvedl i méně peněz vybraných na daních. „Pokud nechceme scénář rozprodeje majetku města a zvyšování všech poplatků, je třeba zatáhnout za ruční brzdu,“ konstatoval Hudeček.

Při prosazování změn spoléhá na podporu zastupitelů z řad ČSSD, ale i ODS. „Věřím, že se najde dostatek zastupitelů, které naše nejpalčivější návrhy pomohou prosadit,“ sdělil. Uvedl, že zatím není jisté, jakou formu bude spolupráce TOP 09 a ČSSD vypadat. Ve hře je i menšinová vláda TOP 09 s podporou ČSSD.

ČSSD: Nabídka spolupráce trvá

„Loni na jaře jsme nabídli TOP 09 spolupráci a ta nabídka trvá. Převažuje zájem o podporu formou kontrolních mechanismů,“ sdělil serveru E15.cz šéf zastupitelského klubu Miroslav Poche (ČSSD). Zopakoval, že ČSSD tak bude zřejmě z opozičních řad podporovat menšinou vládu TOP 09. Mezi zásadní témata, o kterých bude ČSSD a TOP 09 jednat, patří financování dopravního podniku, stavbu tunelu Blanka nebo odkup podílu ve společnosti Pražské služby.

Vedení ČSSD vstup strany do pražské koalice nepodporuje. „Osobně se domnívám, že pokud jde o Prahu, ČSSD by neměla do pražské rady vstupovat,“ sdělil předseda ČSSD Bohulav Sobotka ČTK. Změna na magistrátu je podle něj součástí souboje mezi ODS a TOP 09. „Nemůže to nic změnit na protichůdných programech ČSSD a TOP 09. Nejde tedy o žádné celostátní námluvy,“ uvedl s tím, že o ně jeho strana nemá „naprosto žádný zájem“. 

Tomáš Hudeček se pokusil se vyvrátit výroky primátora Bohuslava Svobody, že za rozkolem pražské koalice TOP 09 a ODS stojí „příkaz“ ministra financí a předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „Je mi naprosto jedno, co si myslí a navrhuje Kalousek,“ uvedl Hudeček.

Šéf zastupitelů ČSSD Miroslav Poche uvedl, že se dal rozkol mezi TOP 09 a ODS očekávat. „Když to člověk sledoval, bylo zřejmé z duchu jednání, že spolupráce TOP 09 a ODS je téměř nemožná,“ konstatoval Poche. ČSSD navrhovala odvolání primátora už minulý měsíc.

ODS se po dnešním zasedání zastupitelstva přesunula do opozice. „Nejsem schopen se podřizovat diktátu,“ sdělil po svém odvolání primátor Bohuslav Svoboda. Několikrát zopakoval, že se jedná jednoznačně o celostátní záležitost a mocenský boj. „To co bylo dnes nastartováno, je záležitost celé republiky,“ sdělil Svoboda.

Odvolaný primátor SvobodaOdvolaný primátor Svoboda|ctkOdvolaný primátor Bohuslav Svoboda

Svoboda: O politické odvetě neuvažuji

Uvedl také, že nehodlá z politiky odejít. „Budu pracovat na jakémkoliv postu,“ poznamenal. Neuvažuje ani o politické odvetě. „Politika není o mstě, respektuji všechno, co se stalo a to co budu dál dělat, nebude krok msty,“ zmínil.

Tomáš Hudeček po odvolání primátora uvedl, že je Svoboda člověk s nezpochybnitelným morálním kreditem. „Bohužel jej však příliš paralyzovaly vnitřní spory v rozpolcené ODS. To vše mu zabránilo plnit nejen formální, ale i faktickou pozici lídra stranického klubu a postavit se čelem k řešení zásadních problémům hlavního města i přes dlouhodobé výzvy ze strany TOP 09,“ konstatoval.

: