Policisté se v případu údajného únosu Babišova syna možná dopustili přestupku

Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího

Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího Zdroj: Reprofoto ČT24

Andrej Babiš jr.
Andrej Babiš mladší s přítelkyní
Andrej Babiš mladší s přítelkyní
Andrej Babiš mladší s přítelkyní
5
Fotogalerie

Státní zástupce Ondřej Šťastný neshledal podezření z trestného činu u policistů z Prahy 1, kteří odložili oznámení syna premiéra Andreje Babiše (ANO), že je nedobrovolně držen na Krymu. Mohli se ale dopustit kázeňského přestupku, předal proto věc policii k projednání. Případem se zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Ve věci jsem neshledal podezření ze spáchání žádného trestného činu ze strany policistů. Vyšlo však najevo, že dva příslušníci Policie ČR se svými pochybeními, která jsou celkově méně závažná, mohli dopustit kázeňského přestupku podle služebního zákona. K jeho projednání je příslušná Policie ČR,“ uvedl Šťastný s tím, že další řízení je v kompetenci policie a nebude tak k věci poskytovat další informace.

„Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o novou informaci, musí se vedení Obvodního ředitelství policie Praha I nejprve detailně seznámit se spisovým materiálem a závěrem GIBS,“ napsala mluvčí pražských policistů Andrea Zoulová. Až poté podle ní může být řízení zahájeno. „Výsledek tohoto řízení tak v tuto chvíli nelze jakkoli předjímat,“ dodala mluvčí.

Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži, kterou server Seznam Zprávy zveřejnil loni v listopadu, obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Premiér to popírá, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

Andrej Babiš mladší ve skrytě natočené reportáži serveru Seznam Zprávy obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli vyšetřování dotace na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Premiér to popírá, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem.

Prověřování údajného únosu Babišova syna na Krym, o kterém dostala česká policie informaci na přelomu předloňského a loňského roku, kriminalisté ukončili s tím, že se žádný trestný čin nestal.