Nordic Telecom se chce zúčastnit aukce kmitočtů pro 5G

Nordic Telecom se chce zúčastnit aukce kmitočtů pro 5G

Nordic Telecom se chce zúčastnit aukce kmitočtů pro 5G Zdroj: shutterstock

Nordic Telecom se chce zúčastnit aukce kmitočtů pro 5G
2
Fotogalerie

Operátor Nordic Telecom se plánuje v příštím roce zúčastnit aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G v pásmu 700 MHz, které se uvolní po přechodu TV vysílání na standard DVB-T2. Bude záležet na podmínkách soutěže. Na konferenci Digimedia to uvedl generální ředitel Libor Dočkálek.

Podle Dočkálka by měli mít zájemci o vstup na tuzemský mobilní trh vyhrazenou část frekvencí v aukci, aby nedražili proti stávajícím operátorům. Další podmínkou by mělo být zajištění národního roamingu pro čtvrtého operátora ve stávajících sítích GSM a 4G po dobu výstavby jeho vlastní sítě.

Český telekomunikační úřad podle předsedy Jaromíra Nováka minulý týden představil principy aukce, samotná soutěž by měla začít v druhé polovině příštího roku. Principy možnost příchodu čtvrtého operátora obsahují, podle Nováka je ale pro Český telekomunikační úřad důležitá úroveň konkurence na trhu a ne počet operátorů.

Český telekomunikační úřad chce nabízet celkem šest duálních bloků o šířce pět MHz. Stávající operátoři budou limitováni tím, že nebudou smět spolu s již získanými kmitočty v sousedním pásmu 800 MHz překročit limit 20 MHz. Úřad předpokládá, že stejně jako v předchozích aukcích stanoví vyvolávací cenu aukčních bloků na základě srovnání dosažených cen v již uskutečněných aukcích v zemích Evropské unie.

Nordic Telecom loni vydražil frekvence v pásmu 3,7 GHz, které využije pro rychlé připojení k internetu prostřednictvím mobilní sítě LTE. Síť chce spustit letos na podzim. Nordic Telecom vznikl přejmenováním operátora Air Telecom. Firma provozuje vlastní síť s technologií CDMA v pásmu 420 MHz, která v průběhu roku 2018 rovněž přejde na technologii LTE. Finančním partnerem skupiny je J&T Private Equity Group.