V Česku padl rekord v online dražbách: pozemek u budoucí stanice metra D za téměř půl miliardy

Objekt a pozemek poblíž stanic metra Pankrác a Budějovická se prodaly v dražbě za rekordních 497 milionů korun (na snímku vyznačeno červeně).

Objekt a pozemek poblíž stanic metra Pankrác a Budějovická se prodaly v dražbě za rekordních 497 milionů korun (na snímku vyznačeno červeně). Zdroj: Elektronickédražby.cz

Objekt a pozemek poblíž stanic metra Pankrác a Budějovická se prodaly v dražbě za rekordních 497 milionů korun.
Objekt a pozemek poblíž stanic metra Pankrác a Budějovická se prodaly v dražbě za rekordních 497 milionů korun.
Objekt a pozemek poblíž stanic metra Pankrác a Budějovická se prodaly v dražbě za rekordních 497 milionů korun.
4
Fotogalerie

Takový souboj dosud internetové dražby v Česku nenabídly. Celkem šestnáct anonymních uchazečů se navzájem přehazovalo ve snaze získat pozemek ležící u budoucí stanice metra D Olbrachtova a v blízkosti stanic linky C Pankrác a Budějovická. Za pozemek o rozloze více než devět tisíc metrů čtverečních s halou a administrativní budovou zaplatí vítěz dražby 497 milionů korun, což je podle dražitelů nový český rekord.

Vítěz dražby si prozatím přeje zůstat v anonymitě. „Jedná se hned o dva české rekordy v online dražbách. Kromě nejvyšší celkové částky zároveň došlo k rekordnímu nárůstu od vyvolávací ceny po konečnou,“ řekl deníku E15 Ivo Gavlas, zakladatel aukční agentury Elektronické dražby, která transakci zprostředkovala. Vyvolávací cena byla stanovena na 110 milionů a narostla o 387 milionů korun, tedy o 450 procent.

„Byl to hodně dramatický souboj, když se podíváme na průběh příhozů, střetávaly se různé taktiky. Například nejvyšší příhoz byl 89,6 milionu,“ dodal Gavlas. Nejnižší povolený příhoz byl přitom stanoven na 200 tisíc.

Evidenci elektronických dražeb spravuje Česká pošta. Podle jejího  systému, do kterého musejí být zaznamenány veškeré elektronické dražby, činil dosavadní rekord ceny dosažené vydražením 353 milionů korun. Padl loni v dubnu a týkal se dražby nemovitosti poblíž Olomouce.

Katastr nemovitostí uváděl jako dosavadní vlastníky pozemku, jenž přiléhá ke křižovatce ulic Na Strži, Jeremenkova a Olbrachtova, společnosti Oyster Invest a Nemokredit. „Tyto firmy ručily za úvěr úpadce, společnosti NAP. Správce konkurzní podstaty vtáhl tento majetek do konkurzu a prodává ho formou dražby. Oyster a Nemokredit nejsou v úpadku, pouze ručily za majetek úpadci,“ uvedl už dříve Gavlas.

Dnes se na pozemku nachází čtyřpodlažní administrativní budova a autoservis autorizovaného partnera Škody Auto, jenž je v objektu v nájmu. Do budoucna by tam mohla podle Gavlase vzniknout až dvanáctipodlažní budova s byty, kancelářemi nebo obchody.