V krajích sílí kritika ODS: volá se i po mimořádném kongresu

Premiér Petr Nečas

Premiér Petr Nečas Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Vedení ODS by mělo po neúspěchu v prezidentských volbách zahájit diskusi o dalším směřování strany. Shodla se na tom oblastní rada ODS v Praze 4. Podle zaslaného prohlášení připadá v úvahu i svolání mimořádného celostátního kongresu. Kritika zaznívá i z jiných krajů, podle místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho by se vedení ODS mělo zamyslet nad vnitřním fungováním strany a programovými prioritami.

Místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka dostal v prvním kole 2,46 procenta hlasů a z devíti kandidátů skončil na předposledním místě.

Oblastní rada ODS v Praze 4 v prohlášení uvedla, že prohru v prezidentských volbách považuje za jednu z posledních možností jak nastartovat interní diskusi o dalším směřování ODS. Zároveň pověřila předsedu sdružení Pavla Caldra, „aby se ve spolupráci s ostatními předsedy zasadil o reálný start této diskuse, včetně možnosti (svolání) mimořádného celostátního kongresu“.

To, že by vedení ODS mělo na neúspěch svého kandidáta Přemysla Sobotky reagovat, si myslí i Nwelati. „Ten výsledek ODS je katastrofa,“ poznamenal. Problémy ODS podle něj začaly za předsednictví Mirka Topolánka a vedení se s nimi dodnes nevypořádalo. „Mimořádný kongres má možná smysl, ale nemá cenu ho svolávat během dvou měsíců, když jsou emoce ještě hodně silné,“ dodal Nwelati.

Nelze se tvářit, že se nic neděje, zní z partajní základny

Starosta Trutnova a bývalý senátor Ivan Adamec (ODS) řekl, že propad kandidáta ODS v prezidentských volbách považuje za velmi vážnou věc. „ODS v několika posledních volbách neustále propadá, je to věc k zamyšlení a rozhodně nesdílím optimismus vedení strany, že se vlastně nic neděje,“ řekl Adamec. Dodal, že vedení strany by mělo přijmout v souvislosti s výsledky voleb politickou odpovědnost. „Je to realita. ODS přestává být zajímavou stranou pro českou veřejnost,“ řekl Adamec.

Podle významných členů ODS na Vysočině by měli občanští demokraté hledat vinu za špatný výsledek prezidentských voleb hlavně u sebe. Podle lídra krajských zastupitelů ODS na Vysočině Oty Bence se občanští demokraté musí maximálně soustředit na příští komunální volby. „Další propadák by mohl být pro stranu fatální,“ uvedl Benc. Z volebního neúspěchu by podle něj vedení strany mělo vyvodit nějaké důsledky. „Pokud se tak nestane do přijatelně krátké doby, ODS na Vysočině určitě nějaké navrhne,“ dodal bez dalších podrobností.

Předseda ODS Petr Nečas už dříve uvedl, že kandidáta ODS Sobotku poškodilo to, že se pravicoví voliči soustředili na podporu Karla Schwarzenberga, který prý měl bezprecedentní podporu médií. Občanské demokraty podle něj poškodila i prezidentská amnestie, kterou jako premiér spolupodepsal. Nečas ale míní, že podle ústavních zvyklostí nemohl postupovat jinak.

Blahoslav Hruška: Dvě kudly do zad