Další protest proti Babišovi. Na Václavské náměstí přišlo 80 tisíc lidí, tvrdí Milion chvilek

Demonstrace na Václavském náměstí za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019)

Demonstrace na Václavském náměstí za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019) Zdroj: ČTK/Vít Šimánek

Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019)
Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019)
Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019)
Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019)
Demonstrace za odstoupení premiéra Andreje Babiše (10. 12. 2019)
21
Fotogalerie

Na Václavském náměstí v Praze proběhla demonstrance za odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle organizátorů ze spolku Milion chvilek dorazilo 80 tisíc občanů. Mluvčí pražské policie Jan Daněk ale odhadl účast na 35 tisíc lidí. Milion chvilek oznámil, že za týden se na stejném místě sejde znovu - tentokrát nejspíš i za účasti zástupců politické opozice.

„Příště pozveme zástupce demokratických stran, aby nám řekli, jak vyřeší největší problémy Česka. A to, zda mají vizi a dovedou spolupracovat, nejen se hádat,“ uvedl spoluzakladatel spolku Benjamin Roll. Argumentoval, že pro podstatnou část voličů Babišova ANO představuje premiérovo hnutí „nejmenší zlo“, je tedy údajně na opozici, aby se snažila voliče lépe oslovit.

Předseda Milionu chvilek Minář na začátku projevu poděkoval lidem, že jsou aktivní a zároveň uvedl, že téměř 210 tisíc lidí už podepsalo novou výzvu Milionu chvilek na webu. Uvedl také, že i kvůli velkému veřejnému tlaku se například prezident Miloš Zeman rozhodl neudělit abolici Babišovi poté, co nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman rozhodl, že má pokračovat jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Milion chvilek vyzval programem na Václavském náměstí Babiše k odstoupení z funkce předsedy vlády. Lidé si na něj přinesli transparenty s nápisy jako "Všetci kradnú, iba já čerpám" či "Na vši patří petrolka, na Babiše kriminál".

Jak protest probíhal, se můžete podívat zde:

Babiš vzkázal, že se funkce nevzdá. "Respektuju to, máme svobodu a demokracii, každý má právo demonstrovat proti čemu a komu chce. Ale rezignovat kvůli tomu, že nenávidí Babiše, opravdu nehodlám," uvedl premiér. "Na demonstrace chodí pravidelně opozice, protože antibabiš je jejich jediný program, nic jiného neumí," dodal. 

Z Václavského náměstí se účastníci protestu vydali na pochod ulicemi Na příkopě, Hybernská a Opletalova na hlavní nádraží, kde zaplnili hlavní halu a rozdávali letáky. Cestou psali na silnice hesla jako "Demisi" nebo "Odstup". Pokreslili ale také fasádu Lidového domu, sídla koaliční ČSSD, hesly jako "Kolaboranti" nebo "Hamáčku, styď se".

Původně organizátoři vyzvali k tomu, aby pochod byl hlasitý, účastníci si tak měli přinést píšťalky, klaksony či bubny. Vzhledem k tragédii ve Fakultní nemocnici Ostrava ale odvolali bubeníky, oběti střelby demonstranti uctili minutou ticha.

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska, který před dopadením spáchal sebevraždu, v úterý ráno ve zdravotnickém zařízení zastřelil šest lidí. Další tři postřelil, jeden ze zraněných je v kritickém stavu.

Demonstraci svolal Milion chvilek po událostech minulého týdne. Podle auditu Evropské komise, který zveřejnila některá média, Babiš porušil české i evropské předpisy o střetu zájmů.

Nadále totiž ovládá holding Agrofert, který pobírá unijní dotace. Česko podle auditu přijde o stovky milionů korun.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zároveň zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Babiše a jeho někdejší poradkyně Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo a věc vrátil k došetření.

Podívejte se na aktuální videorozhovor s předsedou spolku Milion chvilek pro demokracii Mikulášem Minářem: