Mzdy nestíhají inflaci, reálné výdělky se meziročně propadly skoro o deset procent

Reálná mzda v Česku po zahrnutí inflace klesla ve třetím čtvrtletí meziročně o 9,8 procenta

Reálná mzda v Česku po zahrnutí inflace klesla ve třetím čtvrtletí meziročně o 9,8 procenta Zdroj: Jan Juaniak

Průměrná mzda pak dosahovala ve třetím čtvrtletí 39 858 korun. 
2
Fotogalerie

Průměrná mzda v letošním třetím čtvrtletí vzrostla oproti předchozímu roku o 6,1 procenta. Mzdy však ani zdaleka nestačí tempu inflace. Pokles reálných mezd je letos v Česku nejsilnější za posledních tři desetiletí, dosahuje meziročně 9,8 procenta. Propad reálných mezd v Česku je jedním z nehlubších v zemí Evropské unie.

Průměrná mzda dosahovala 39 858 korun. Medián mezd činil v tomto období 34 993 korun.

Mzdy sice ve třetím čtvrtletí ve rovnání s druhým kvartálem zrychlily růstové tempo ze 4,4 na 6,1 procenta, inflaci přesto nedohnaly. „I přes šestiprocentní růst nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců klesla po započtení vlivu inflace reálná mzda ve 3. čtvrtletí 2022 počtvrté za sebou, tentokrát o 9,8 procenta. Jedná se o stejný pokles jako v minulém čtvrtletí,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ

Nejnižší nárůst mzdy byly v odvětvích jako zdravotnictví, sociální péče, veřejná správa a vzdělání. „Z hlediska vývoje reálné mzdy se tato odvětví potýkají s více než třináctiprocentním poklesem oproti stejnému období předchozího roku,“ upozorňuje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Video placeholde
Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 • Videohub

Naopak nejvíce mzdy rostly ve výrobě elektrických zařízení, kde nominální mzda poskočila o 9,1 procenta, stejně jako v odvětví dopravy a skladování, na překonání inflace, které za stejné období dosáhla téměř 18 procent, ovšem ani to nestačilo.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze stoupla v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 6,2 procenta na 48 712 korun.

Pokles reálných mezd je v České republice jeden z nejhlubších v rámci EU.  „Spotřebitelská důvěra je i kvůli tomu v blízkosti nejnižších naměřených úrovní. S klesající kupní silou klesají i maloobchodní tržby, a zpomalování tak pociťuje celá ekonomika. Pozitivní v tomto ohledu je alespoň dopad na inflaci, kdy ceny mají méně prostoru pro další růst," říká analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš.

Situace se podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera nemá zlepšit ani v příštím roce. „Za celý letošní rok porostou nominální mzdy kolem sedmi procent, obdobná dynamika se předpokládá i pro rok příští, vzhledem k nadále zvýšené inflaci tak bude propad reálných mezd – ač v mírnější podobě – pokračovat i v příštím roce," řekl. Pokles reálných mezd se má v příštím roce pohybovat kolem dvou procent, očekává bankovní asociace.