Vedení ČSSD může více zasahovat do krajských kandidátek

výkonný výbor ČSSD

výkonný výbor ČSSD Zdroj: ctk

V případě podezření z korupce a jiných vážných důvodů bude moci vedení ČSSD vyškrtnout kandidáty pro krajské volby. Na svém dnešním jednání o tom rozhodl ústřední výkonný výbor strany. Na krajských konferencích, které rozhodují o vedení regionu a sestavování kandidátek, by také mělo být více delegátů než dosud, řekl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Sociální demokraté změnou stranických pravidel reagují na korupční aféru svého bývalého hejtmana Davida Ratha. Podle předsedy strany Bohuslava Sobotky se ČSSD musí od politiků podezřelých z korupce jasně distancovat, aby stranu před volbami nepoškozovali.

„Bude možné i po odevzdání kandidátní listiny vyškrtnout kandidáta, případně provést změnu buď na návrh grémia strany, nebo přímo předsedou se souhlasem nadpoloviční většiny členů grémia,“ popsal nové pravidlo Tejc. Znamená to podle něj výrazné posílení pravomocí vedení strany zasahovat do kandidátek.

„Může k tomu dojít například při závažných podezřeních, přestože nebyla sdělena obvinění, pokud by například někdo svým chováním poškozoval důvěryhodnost ČSSD,“ uvedl Tejc. Dosud o změnách kandidátních listin mohli rozhodovat jen kraje a vedení strany mělo minimální možnost je měnit.

Širší vedení ČSSD také schválilo závazný klíč pro výběr delegátů na krajské konference. Delegát by nově měl zastupovat maximálně 20 straníků. Pravidlo už bude platit i pro volební konferenci středočeské ČSSD, která má po nátlaku vedení strany rozhodnout o změně vedení krajské ČSSD a kandidátce pro podzimní volby. Konference středočeské ČSSD byla původně svolána podle klíče 1:35. Nyní by se tedy měl posílit vliv členské základny na rozhodování v krajské organizaci.

Sobotka před jednáním ústředního výkonného výboru rozeslal spolustraníkům dopis, v němž kritizoval lídry středočeské ČSSD za to, že po Rathově kauze otáleli s rezignací, uvedl server Aktuálně.cz. Sám ale v minulých dnech čelil kritice některých sociálních demokratů za to, že na uzavřených jednáních dost jasně nepožadoval rychlý odchod středočeských lídrů. Rath byl před loňskou volbou předsedy ČSSD Sobotkovým spojencem a přispěl k tomu, že v těsném souboji s místopředsedou strany Michalem Haškem uspěl.

Středočeská ČSSD bude volit nové vedení na mimořádné konferenci 4. července. „Pro mě není důležité, jestli jejich reakce byla pomalá nebo rychlá, ale to, že nakonec byla a že se bude konat volební konference. To mně stačí,“ komentoval situaci v krajské organizaci Tejc.

Ústřední výkonný výbor ČSSD dnes také doporučil poslancům a senátorům strany, aby odmítli vládní návrh majetkového vyrovnání s církvemi a valorizaci důchodů, která je podle ČSSD nedostatečná. Vedení strany navrhne u těchto bodů závazné hlasování poslanců a senátorů, tak aby ČSSD vládní návrhy jednomyslně odmítla.