Velrybáři, bijci a mistr světa. ODS prý nabírá černé duše

Když mistr hlasuje. Držitel světové trofeje v thaiboxu kategorie IFMA z roku 2010 Luboš Raušer coby nadějný hlasující straník na oblastním sněmu na Zbraslavi.

Když mistr hlasuje. Držitel světové trofeje v thaiboxu kategorie IFMA z roku 2010 Luboš Raušer coby nadějný hlasující straník na oblastním sněmu na Zbraslavi. Zdroj: euro

Středočeská ODS čelí podezření z účelového náboru členů. Strana už rozjela prověrky, které se mají týkat všech členů oblasti.

Je 29. října odpoledne a v salonku restaurace U Přístavu na Zbraslavi začíná oblastní sněm ODS Praha-západ. K jednacím stolům usedají také zbrusu noví delegáti. Nakrátko ostříhaní mladí muži, kterým se pod oblečením vzdouvají svaly, budí respekt.

Asi po dvou hodinách jednání opouští sál necelá padesátka delegátů. Důvod? Účelové nabírání nových členů, kteří mají do stranických struktur prosadit lidi, již nábory organizovali. A výsledek? Oblast zvolila zcela nové vedení, přičemž uspěl i náhradník do vrcholného stranického orgánu – výkonné rady.

Střet na oblastním sněmu o pár dní později eskaloval dopisem předsedovi ODS Petru Nečasovi, který popisuje účelové nabírání nových členů, takzvané velrybaření. Straníci ze zhruba desítky místních sdružení Prahy-západ, kteří sněm opustili, požádali svého šéfa, aby odebral několika organizacím licenci.

Tak zní jedna z verzí příběhu, který zaneprázdňuje šéfa středočeské ODS Petra Bendla a nově zvoleného prvního místopředsedu strany Martina Kubu. Vnitřní orgány už zahájily vyšetřování, v jehož rámci by měli být prověřeni všichni členové oblasti.

Místní odjinud

Další z odpůrců nového vedení Prahy-západ, Karolina Stonjeková ze Všenor, poukazuje na zjevnou disproporci. Členů ODS obecně nějaký čas ubývá, leč v organizacích, které oblast ovládly, podle ní přibyla více než stovka lidí. „Pokud výkonná rada zruší jedno z místních sdružení kvůli účelovým náborům a ti lidé přejdou do dalších sdružení, tak je tím popíráno samo rozhodnutí výkonné rady. Pokud některá sdružení nepřibývají po jednotkách, ale desítkách členů, tak to vybočuje z trendu. A je třeba se ptát proč,“ prohlašuje Stonjeková.

V dopise Petru Nečasovi je vyčíslen poměr straníků vůči obyvatelům měst a obcí následovně: Čísovice (25 členů na 900 obyvatel), Zlatníky (29 členů na 1200 obyvatel) a Průhonice (34 členů na 2800 obyvatel). „Poslední dvě sdružení vznikla teprve v první polovině tohoto roku. U Čísovic je situace o to zajímavější, že jim letos v březnu hrozilo odnětí licence pro pokles členů pod tři osoby. Nyní se toto sdružení dostalo se členskou základnou na 25 lidí. Z nich má pouze jeden člen trvalé bydliště v Čísovicích,“ vypočítávají autoři dopisu.

Ve sdružení vesnice Ohrobec působí podle informací týdeníku Euro také jen hrstka místních lidí. Dominuje širší rodina nově zvoleného předsedy oblasti Petra Makovského, bydlící převážně na pražském Břevnově. Jak ale říká Makovský, stanovy ODS nebrání tomu, aby se do místního sdružení přihlásil kdokoli odjinud.

Bližší zkoumání členské základny odhalí členství několika bojovníků thaiboxu, respektive muay thai. Ohrobeckou organizaci zastupoval na oblastním sněmu mistr světa v thaiboxu kategorie IFMA z roku 2010 Luboš Raušer (na horní fotografii). Členy této buňky byli i fighteři Jakub Malich (nyní místní organizace ODS Zlatníky) a Patrik Junger, přezdívaný Bestie, jemuž před pár lety doručoval exekutor zásilky do vazební věznice v pražské Ruzyni.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání týdeníku Euro