Firmy obchodované na burze musí sepsat zásady odměňování svých manažerů, schválila vláda

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Společnosti, jejichž akcie se veřejně obchodují na regulovaném trhu, budou muset zřejmě povinně vypracovat zásady odměňování členů volených orgánů firmy a zveřejňovat zprávy obsahující výši odměn jednotlivých členů orgánu společnosti. Vyplývá to z návrhu zákona, který ve středu schválila vláda. Mění se jím některé zákony v souvislosti s posílením zapojení akcionářů. Informoval o tom tiskový odbor kabinetu.

„Kotované společnosti budou povinny vypracovat politiku odměňování, která bude schvalována valnou hromadou společnosti. V zájmu zajištění transparentnosti bude rovněž uveřejňována na internetových stránkách emitenta,“ uvádí materiál. Za každé účetní období budou podle návrhu také firmy povinny vyhotovit zprávu o odměňování obsahující odměny jednotlivých dotčených osob.

Zároveň firmy budou mít zákonná pravidla pro získání informací o svých akcionářích. „I když v českém právním řádu může společnost zjistit své akcionáře relativně jednoduše na základě výpisu z evidence emise, který sestavuje centrální depozitář, zavádí se toto oprávnění napříč všemi systémy držení cenných papírů,“ uvádí důvodová zpráva.

Zákon převádí do českého právního řádu směrnici Evropské unie z května 2017. Směrnice také usnadňuje výkon akcionářských práv. Akcionář si například bude moci vyžádat potvrzení o hlasování na valné hromadě. „Cílem návrhu zákona je zajistit dlouhodobé zapojení akcionářů v akciových společnostech, jejichž akcie byly přijaty k obchodování na regulovaném trhu,“ uvádí dále materiál.

Norma reguluje i významné transakce se spřízněnými stranami. Budou podléhat schválení valnou hromadou a budou zveřejňovány na internetových stránkách dané společnosti.