Vláda bude do konce měsíce, Zemanovi vadí ministři bez zkušeností

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Bohuslav Sobotka by se měl stát premiérem v pátek 17. ledna. Prezident Miloš Zeman to oznámil na dnešní tiskové konferenci. Vláda by mohla vzniknout ještě do konce měsíce, a to i přesto, že má Zeman k řadě kandidátů výhrady. Vadí mu například nedostatečná odbornost nebo chybějící bezpečnostní prověrka.

Prezident připomněl, že dal Sobotkovi podmínku, že si musí zajistit spolehlivou ústavní většinu. „Pan Sobotka tuto podmínku splnil,“ konstatoval Zeman. „Nevměšoval jsem se do jednání koalice, to prezidentovi nepřísluší,“ řekl Zeman k jednání o koaliční vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Nová vláda by mohla být jmenována do konce ledna, když ve Sněmovně v prvním čtení projde zákon o státní službě. To si prezident stanovil jako podmínku. Schválený zákon otevře šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi cestu do křesla ministra financí i bez lustračního osvědčení.

Prezident v této souvislosti uvedl, že vzniku vlády mohl právě pomocí lustračního zákona kdykoliv zabránit. „Byl jsem to právě já, kdo navrhl jako vstřícné gesto, aby v případě, když sněmovna přijme alespoň v prvním čtení služební zákon, tato překážka odpadla,“ zmínil Zeman s tím, že chce vidět, jestli Babiš ve vládě splní sliby.

Výhrady k ministrům: nulová odbornost, plzeňská práva, bezpečnostní prověrka

K řadě kandidátů má Zeman výhrady, konkrétní jména ale nezmínil. Mluvil ale například o Milanu Chovancovi, který má vést ministerstvo vnitra. Prezident považuje za problematické, že Chovanec údajně získal vysokoškolský titul z plzeňských práv za devět měsíců. Chovanec však ve svém prohlášení oponoval, že mu vedení plzeňské školy potvrdilo, že studium absolvoval podle pravidel.

Námitky má prezident také vůči Janu Mládkovi, který míří na ministerstvo průmyslu. Nemá totiž bezpečnostní prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň tajné. Úřad mu ji odmítl udělit v roce 2001. „Je otázkou, zda není takový člověk bezpečnostním rizikem,“ uvedl Zeman. Mládek v Českém rozhlasu uvedl, že NBÚ jeho prověrku pouze přerušil a nedokončil. Zdůvodnil to tím, že ji nepotřeboval pro svou pozici v době, kdy o ni požádal.

Zemanovi také vadí nulová odbornost některých nominantů. „Ministr, který o resortu nic neví, by neměl být ministrem,“ uvedl v této souvislosti Zeman. Mohl mít na mysli Martina Stropnického z hnutí ANO, který pravděpodobně zamíří na obranu. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš za Stropnickým stojí. „Myslíme, že je to kvalitní kandidát a funkci zvládne,“ uvedl Babiš.

Spor s prezidentem kvůli ministrovi měl kdysi i premiér Zeman
Počátkem května 2001 požádal premiér Miloš Zeman (tehdy ČSSD) prezidenta Václava Havla, aby do uvolněné funkce místopředsedy vlády jmenoval ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra (tehdy ČSSD). Hlava státu s jmenováním několik týdnů otálela. „Ty výhrady nejsou ani osobní, ani politické, jsou to výhrady filozofické. Já prostě nesouhlasím s jeho viděním, s jeho pojetím ekonomiky, jeho 'technologické zóny' považuji za zničení naší země,“ řekl tehdy Havel. Grégra přesto na konci května vicepremiérem jmenoval.

Prezident kritizoval Dienstbiera kvůli eurovolbám, ten ale do voleb nejde

Jako méně závažný Zeman označil fakt, že jeden kandidát do vlády má být lídrem ČSSD v evropských volbách. Zeman vyjádřil obavy, „zda tím nebude strádat jeho výkon ministra“. Pravděpodobně tím narážel na Jiřího Dienstbiera. Kandidát na ministra pro lidská práva Dienstbier to ale odmítl s tím, že nikam nekandiduje. Prezident má prý staré informace.

Zeman pak sám vyvrátil tvrzení, že by kritériem pro jmenování ministrů měly být osobní sympatie nebo antipatie. V této souvislosti zmínil pravděpodobného ministra zemědělství Mariana Jurečku, kterého podle svých slovo považuje sice za popletu, ale nemá k němu výhrady. „Řádně absolvoval vzdělání potřebné k výkonu funkce ministra zemědělství. Neviděl jsem absolutně žádný důvod, proč bych vyjadřoval výhrady k jeho nominaci,“ řekl Zeman.

„Lze diskutovat o alternativách,“ dodal Zeman, jak se staví k Sobotkově návrhu ministrů. Na dotaz, koho bude a nebude jmenovat, prezident uvedl, že jde o předčasnou otázku. Adepty chce nejprve osobně poznat a promluvit s nimi o jejich resortech.

Sobotka: Na kandidátech trváme

Bohuslav Sobotka nepovažuje námitky prezidenta Miloše Zemana ke složení vlády za natolik vážné, aby se nominace musely měnit. „Argumenty, s nimiž prezident přišel ve svém dnešním veřejném vyjádření, nepokládám za tak závažné, aby vedly k úvahám o změně personálních nominací,“ uvedl Sobotka.

Sobotka už před časem prohlásil, že pokud by prezident Miloš Zeman odmítl některého kandidáta na ministra, resort by dočasně vedl sám z pozice premiéra. Odmítnutí jmenování kandidáta není důvod, aby nebyla jmenována celá vláda, uvedl budoucí premiér v České televizi.

Jana Havligerová: Jdeme do finále