Vláda chystá novelu zákona o veřejných zakázkách

Jiří Rusnok

Jiří Rusnok Zdroj: Martin Siebert, Euro E15

Jednou z oblastí, které se chce úřednická vláda Jiřího Rusnoka hlouběji věnovat, jsou veřejné zakázky, přes něž ročně proteče kolem 500 miliard korun. Ministr pro místní rozvoj František Lukl připravuje návrh takzvané technické novely zákona o veřejných zakázkách, na níž už začal pracovat jeho předchůdce Kamil Jankovský (LIDEM).

„Navrhovaná novela prošla již Legislativní radou vlády a mou snahou bude projednat ji co možná nejrychleji ve vládě a poté ji postoupit ke schválení sněmovně,“ řekl nový šéf MMR. Současně chce od září začít práce na zcela novém zákonu o veřejných tendrech, který si vynutí změny evropských norem.

Cílem novely například je, aby limit pro malé stavební zakázky zůstal na úrovni současných tří milionů korun. Bez novely by se od roku 2014 tato hranice podle platného znění normy automaticky snížila na milion korun. Pod tímto limitem se však už úřady nemusejí při vyhlašování tendrů řídit zákonem o veřejných zakázkách. Na změnu zákona tlačil hlavně bývalý ministr a průmyslu Martin Kuba (ODS) společně s vlivným právníkem Robertem Perglem zastupujícím administrátory zakázek. Pro změnu byly i stavební firmy.