Vláda pomůže podnikatelům i v příštím roce. Obnoví také program Antivirus B

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) při rozhovoru pro Blesk.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) při rozhovoru pro Blesk. Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC Karel Kopáč

Vláda pomůže podnikatelům prostřednictvím dotačních titulů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a dále kompenzačního bonusu. Obnoví také program na podporu zaměstnanosti Antivirus B. Kabinet to v pondělí schválil, napsal na twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Podnikatelé budou mít podle Havlíčka na pomoc nárok, pokud za rozhodné období zaznamenají pokles obratu o 30 procent ve srovnání se stejnou dobu roku 2019.

V případě programu COVID Nepokryté náklady jim stát poskytne příspěvek na 40 procent fixních nepokrytých nákladů, v rámci COVID 2021 dostanou 300 korun na zaměstnance a den. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) budou moci přes kompenzační bonus, který připravilo ministerstvo financí, získat tisíc korun na den.

Příspěvek Antivirus B dorovnával při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin 60 procent náhrady mzdy do 29.000 korun.

Programy, které připravilo ministerstvo průmyslu a obchodu, tedy COVID 2021 a COVID Nepokryté náklady budou podle Havlíčka určené pro podnikatele, kteří zaznamenají pokles obratu v důsledku zrušení testů na koronavirus coby "vstupenky" do služeb či na kulturní a sportovní akce. Nárok na podporu budou mít od 1. listopadu. Kompenzační bonus bude podle Havlíčka platit plošně, příspěvek bude stát přiznávat od období začínající pondělím.

Program Antivirus připraví ministerstvo práce, podle Havlíčka bude také vyhlášen plošně, a to zpětně od 1. listopadu.

Neočkovaní lidé nemohou ode dneška až na výjimky využívat stravovacích, ubytovacích a dalších služeb. Přístup do nich mají jen lidé s dokončeným očkováním nebo ti, kteří v posledním půl roce prodělali nemoc covid-19.

Video placeholde
Aplikace třetí dávky očkování proti covidu - vše, co potřebujete vědět • Videohub