Vláda protlačila rozpočet, schodek bude 100 miliard

Miroslav Kalousek (profimedia.cz)

Miroslav Kalousek (profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Sněmovna schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek rozpočtu má proti letošku klesnout na rovných 100 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek poslance ujistil, že vláda tento schodek dodrží. Rozpočet nyní dostane k podpisu prezident republiky. Poslanci v něm přidali peníze na sport a podporu filmové produkce. Jde o třetí státní rozpočet, který se podařilo vládě Petra Nečase prosadit, nyní ho dostane k podpisu prezident republiky, Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Rozpočet podpořila rovná stovka poslanců. Hlasovali pro něj vedle koalice i nezařazení poslanci Pavel Bém, Milan Šťovíček, Jaroslav Škárka, Josef Dobeš a Kristýna Kočí. Bývalí poslanci ODS Michal Doktor a Radim Fiala se zdrželi. „Jsem velice rád, že Poslanecká sněmovna schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu, který je potvrzením zodpovědné vládní rozpočtové politiky,“ řekl po schválení rozpočtu premiér Nečas.

Podle ministra financí Kalouska umožní rozpočtová strategie, aby Česká republika zůstala suverénní na kapitálových trzích. „Ne všechny země v Evropě dnes mohou říct, že nejsou rukojmím finančních skupin. My jsme skutečně suverénní. My nemusíme nikoho prosit, o nás se musí ucházet,“ řekl Kalousek.

Rozpočet nyní míří k prezidentovi Václavu Klausovi, který má právo sněmovní zákon vetovat. „Podle ústavy jen pan prezident oprávněn učinit kroky, které mu umožňuje ústava,“ řekl Nečas. „Ale já jsem přesvědčen o tom, že pan prezident i na základě své zkušenosti jako bývalý předseda vlády a bývalý ministr financí ví, co je svým způsobem v sázce,“ dodal Nečas.

Poslanci přesunuli v rozpočtu zhruba 1,3 miliardy korun, z toho 800 milionů přidali na podporu sportu a 500 milionů korun na filmové pobídky. Stejně tak přesunuli 20 milionů korun obcím, které kvůli novele rozpočtového určení daní přijdou o část příjmů. V rozpočtu ministerstva dopravy přesunuli dva miliony korun na obnovu historických kolejových vozidel.

Peníze na podporu sportu odebrali poslanci například z peněz na obsluhu státního dluhu, na podporu stavebního spoření nebo penzijního připojištění. Peníze na podporu filmových pobídek vzali poslanci také z obsluhy státního dluhu a také z peněz určených na pořízení nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministr financí Miroslav Kalousek popsal svůj postoj k návrhu na podporu filmové produkce slovy „neutrální se silným pocitem nechutenství“.

Celkové příjmy rozpočtu jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů.

Tradičně nejvíc peněz má dostat ministerstvo práce; na výdaje bude mít přes 512 miliard korun, což jsou více než dvě pětiny celkových výdajů státního rozpočtu. Výdaje na úroky ze státního dluhu klesnou proti letošnímu schválenému rozpočtu o téměř 11 miliard korun na 68,6 miliardy korun. Státní dluh by měl vzrůst na bilion a 762 miliard korun. Rozpočet počítá s růstem ekonomiky o 0,7 procenta a průměrnou inflací 2,1 procenta.

Schválení rozpočtu dnes předcházelo schválení vládního daňového balíčku, který zvyšuje DPH i další daně a rozpočet s ním počítá. Sněmovna už ale jednou balíček neschválila, protože kvůli protestu šestice poslanců ODS chyběly pro jeho schválení hlasy. Vláda ho musela vzápětí předložit znova.

Stejně tak vláda už jednou předložila Sněmovně i rozpočet, ale poslanci jí ho v prvním čtení na žádost ministra financí Miroslava Kalouska vrátili k přepracování. Návrh počítal s balíčkem, jehož schválení ale bylo v tu dobu nejisté.

Stejně jako balíček se dnes stal i rozpočet cílem tradiční kritiky z opozičních lavic. Podle Jiřího Dolejše (KSČM) je rozpočet protirůstový a vybočuje z ekonomické logiky. Jak řekl, škrty jsou nemoudré a paralyzují chod státu. Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik nevyloučil podání ústavní stížnosti na rozpočet, protože podle jeho domněnky není postaven na platných zákonech. Měl na mysli .