Vláda slibuje: Postaráme se od kolébky do hrobu

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 25. listopadu v Praze na tiskové konferenci po prvním společném povolebním jednání všech tří stran chystané vládní koalice.

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vystoupili 25. listopadu v Praze na tiskové konferenci po prvním společném povolebním jednání všech tří stran chystané vládní koalice. Zdroj: ctk

Na první pohled mohou být spokojeni všichni. Vláda v programovém prohlášení myslí na každého. V záhlaví důležitého dokumentu by mohlo stát – od kolébky ke hrobu. Přesto je prohlášení jen „vykuchanou“ koaliční smlouvou. Konkrétní termíny, kdy co bude, povýtce chybějí stejně jako údaje o tom, z čeho se sliby zaplatí.

Na to, zda se proklamace podaří proměnit ve skutky, si tudíž budeme muset počkat. Buď do doby, než se vládě podaří fakticky zlepšit výběr daní, anebo dokud ministr financí Andrej Babiš neopustí utkvělou myšlenku, že rozdávat lze, aniž by bylo z čeho. Obojí je běh na dlouhou trať.

Jestli je nový kabinet za co chválit, pak za úmysl udržet deficity státních financí v koridoru maastrichtských kritérií. Nakolik to ale myslí vážně, se poprvé ukáže až při sestavování státního rozpočtu na příští rok. Takže letos na podzim.

Miliardové sliby

Na příští rok vláda slibuje mimo jiné vyšší valorizaci důchodů, což jsou miliardové výdaje. Sanovat nemalými částkami bude muset také zdravotnictví. Slib pravidelné valorizace platby za státní pojištěnce bude pro státní pokladnu znamenat další, zatím nevyčíslenou zátěž. O případném snížení DPH za léky nemluvě.

Pro příští rozpočet kabinet Bohuslava Sobotky také slibuje úspory v provozních nákladech, nicméně ani jejich výši v programovém prohlášení nenajdeme.

Debata o řetězcích

A teď už jenom v kostce. Kabinet slibuje udržení sociálního smíru, podporu podnikání a trhu práce, zlepšení fungování státní správy, zdravotnictví, budování silnic a dálnic a úplně novou reformu penzijního systému. Zatím se k plánům vlády dá říct v podstatě jediné: Uvidíme.

Nejvíce připomínek k dokumentu, který vláda schválila na středečním večerním zasedání, mělo hnutí ANO. Podle lidovce Mariana Jurečky nejvzrušenější debata proběhla o kontrole státu nad obchodními řetězci. Zástupci ANO razili tezi, že by se vláda neměla zabývat dominantním postavením obchodních řetězců, ČSSD a KDU-ČSL byly proti vyškrtnutí příslušné pasáže.

Programové prohlášení vládyProgramové prohlášení vlády | E15

Pavel Páral: Nejhloupější nápad Sobotky a Babiše