Vládní činitele bude hlídat Kněžínek, stal se takzvaným prošetřovatelem

Jan Knežínek

Jan Knežínek Zdroj: CTK

Takzvaným prošetřovatelem, který bude mít za úkol prověřovat podezření týkající se členů vlády nebo dalších vysoce postavených činitelů, se dnes stal právník Jan Kněžínek, náměstek ministra pro legislativu a lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Uvedl to tiskový odbor ministerstva vnitra.

Prošetřovatel má přijímat oznámení a prověřovat v nich obsažená podezření, pokud se budou týkat člena vlády, náměstka ministra vnitra pro státní službu či vedoucího ústředního správního úřadu, uvedlo ministerstvo.

Podle serveru Česká justice, který o zařazení bodu na program vlády informoval, byl Kněžínek nominován zejména kvůli morálním předpokladům a společenskému kreditu. Své vlastní prošetřovatele budou mít v souvislosti se služebním zákonem i další úřady.

Oznámení mohou být anonymní

S podezřením na spáchání protiprávního jednání se na prošetřovatele mohou obracet státní zaměstnanci, a to i anonymně. Oznámení mohou doručit poštou, případně elektronickou cestou nebo do veřejně přístupné schránky, která k tomu účelu může být zřízena. Prošetřovatel si pak zajistí spisový materiál a prověří, zda je podnět oprávněný, či nikoliv.

Když prošetřovatel dojde k závěru, že podnět oprávněný byl, může navrhnout opatření vedoucí k odstranění problému. V případě, že pojme podezření, že ve věci může jít o trestný čin, oznámí věc policii.