Volby do Evropského parlamentu budou 23. a 24. května

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman vyhlásil volby do Evropského parlamentu na pátek 23. a sobotu 24. května. Jiný termín zvolit nemohl vzhledem k tomu, že volby se musejí na základě unijního rozhodnutí uskutečnit v celé EU na sklonku čtvrtého květnového týdne. Zemanovo rozhodnutí musí stvrdit ještě premiér Bohuslav Sobotka.

Zeman o vyhlášení voleb musel rozhodnout nejpozději 90 dnů před jejich konáním, tedy do 22. února. Pro strany znamená prezidentův krok potvrzení, že kandidátky musí sestavit a předložit ministerstvu vnitra nejpozději v úterý 18. března. Většina sněmovních stran už má jasno přinejmenším v tom, koho postaví do čela kandidátek.

Své lídry už představily všechny tři vládní strany. ČSSD se rozhodla pro sociologa Jana Kellera, hnutí ANO si vybralo bývalého eurokomisaře Pavla Teličku a KDU-ČSL do voleb povede někdejší ministr Pavel Svoboda.

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury vsadilo na advokátku Kláru Samkovou. U ODS by mohl být lídrem její místopředseda Jan Zahradil. Nejméně jasná je situace u TOP 09 a KSČM. Komunisty do minulých evropských volbách vedl Miloslav Ransdorf, který usiluje o znovuzvolení. Není ale zřejmé, zda bude opět lídrem. na místo vedoucího kandidátky je nominován například další europoslanec Jaromír Kohlíček.

Hnutí Starostové a nezávislí do čela společné kandidátky s TOP 09 doporučilo senátora a novináře Jaromíra Štětinu. Strana se ale ještě poohlíží po dalších adeptech. Podle médií mezi ně patří bývalý viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer, nejnověji i exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který nedávno opustil ODS.

O tom, kdo všechno bude v eurovolbách o hlasy voličů usilovat, bude jasno 5. dubna. Nejpozději v tento den bude muset ministerstvo vnitra zaregistrovat kandidátní listiny, které splnily zákonem požadované náležitosti. Od 7. května budou mít strany bezplatný prostor v České televizi a v Českém rozhlase pro volební spoty.

Jan Zahradil: Eurovolby budou lakmusovým papírkem pro nové vedení ODS