Vyhozená tajemnice vyhrála spor s ČSSD, její výpověď byla neplatná

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Někdejší okresní tajemnice ČSSD Alena Konečná vyhrála svůj spor se sociální demokracií, která jí loni dala výpověď. Strana totiž stáhla své odvolání proti červnovému rozsudku, který vyhazov označil za protiprávní.

Konečná působila jako tajemnice ČSSD v Ústí nad Orlicí sedm let. Po výměně vedení sociální demokracie v okrese si na ni údajně začali straníci stěžovat, že nezvládá svou práci. Žena skončila s psychickými problémy v pracovní neschopnosti a po návratu dostala výpověď. Strana výpověď zdůvodnila tím, že tajemnice soustavně porušovala své pracovní povinnosti.

Konečná je přesvědčena, že za její výpovědí stály politické tlaky a snaha obsadit její místo ze známosti. Loni se proto obrátila na Obvodní soud pro Prahu 1, který letos v červnu rozhodl, že odůvodnění její výpovědi bylo nedostatečné a výpověď je neplatná.

„Žalovaná (ČSSD) je v roli zaměstnavatele ve velmi specifickém postavení s ohledem na její politickou činnost, nikterak to ale žalovanou nezbavuje povinnosti postupovat v pracovněprávních vztazích tak, aby nedocházelo k ukončování pracovních poměrů pouze z důvodů určitých vnitřních turbulencí po volbách, lhostejno, zda se jedná o volby v rámci okresu, kraje, celé republiky,“ konstatoval soud.

Partaj stáhla odvolání

Právník sociální demokracie podal odvolání, strana je však následně vzala zpět ještě před tím, než o něm mohl rozhodnout pražský městský soud.

„Sociální demokracie rozhodla o zpětvzetí odvolání, neboť plně respektuje rozhodnutí soudu,“ vysvětlila mluvčí strany Eva Gregorová. Dodala, že pracovní poměr Konečné u ČSSD již stejně skončil, protože žena netrvala na tom, aby ji strana dále zaměstnávala.