Zdravotníci si stěžují u Nečase, že nedostali přidáno

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Premiér Petr Nečas (ODS) slíbil dnes šéfům lékařských a zdravotnických odborů analýzy, zda úhradová vyhláška umožní růst platů v nemocnicích. Platí podle ní zdravotní pojišťovny za léčení. Když se potvrdí výtky odborů, krajů a menších nemocnic, nebrání se premiér změně vyhlášky. Peníze by pak mířily přímo do platů. Podle ministerstva je ale toto řešení právně napadnutelné.

Za Nečasem dnes kvůli platům přišli zástupci Zdravotnické trojky, kterou loni ustavily odbory lékařů, sester a ostatních zdravotníků. Sdělili mu, že většina zdravotníků nedostala od ledna přidáno, jak jim loni bylo slíbeno memorandem mezi odbory a vládou. Žádali přehodnocení vyhlášky. Pokud to ministr Leoš Heger (TOP 09) nedokáže zajistit, měl by podle nich odstoupit.

Odboráři se s premiérem dohodli, že se čísla odborů, zaměstnavatelů i ministerstva prověří, aby se ukázalo, zda je chyba na straně nemocnic nebo úhradové vyhlášky. Odboráři věří, že do konce dubna bude jasno.

„Za nejpozitivnější výsledek považujeme to, že pan premiér se nebrání tomu, že by se případně udělal dodatek k úhradové vyhlášce, který by určil, že peníze na zvýšení platů jsou účelově vázané finanční prostředky a že by zaměstnanci v nemocnicích své peníze konečně tímto způsobem mohli dostat,“ řekla novinářům šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Předpokládá, že nejpozději do konce dubna bude jasno.

Šéf lékařských odborů Martin Engel ocenil, že by se tak srovnala situace ve fakultních i menších nemocnicích. Zatím se přidávalo jen ve státních nemocnicích, v krajích na peníze čekají. Přitom za zvýšení loni při akci Děkujeme, odcházíme bojovali všichni, připomněl Engel.

Nečas podle Žitníkové sice změnu vyhlášky výslovně neslíbil, ale řekl, že to projedná s Hegerem. Ministr novinářům řekl, že o této možnosti uvažoval už při přípravě letošní vyhlášky a pokládal to za relativně rizikový krok. Na loňské zvýšení byly ve vyhlášce peníze platy takto vázány. Heger připomněl, že se tak stalo se souhlasem všech stran. „Teď kdybychom ji přepsali tak, aby nějaké procento bylo určeno přímo na platy, hrozí, že by zřizovatelé, kteří peníze do platů nechtějí dát, mohli sáhnout až k ústavnímu zpochybnění vyhlášky,“ vysvětlil.

Na tripartitě, která předcházela schůzce s Nečasem, se dnes odboráři shodli se zaměstnavateli a vládou, že možnosti zvýšení platů v nemocnicích prověří v jednom zařízení v regionu pracovní skupina odborářů, krajů, zaměstnavatelů a ministerstva zdravotnictví. Odboráři z nemocnic posílají žádosti ministerstvu, aby se jeho zástupce účastnil kolektivního vyjednávání u nich, aby jim ukázal, kde v jejich úhradové vyhlášce jsou peníze na navýšení.

Nečas místo původně plánované půl hodiny věnoval odborářům zhruba hodinu. Odboráři byli spokojeni, pro členy svých organizací měli dobrou zprávu, že se navýšení platů dočkají. Spokojen byl i Heger, je přesvědčen, že peníze stačí - ministerstvo je připraveno přepočítat vyhlášku pro jednotlivé menší nemocnice, jako to udělalo pro fakultní nemocnice, které na základě těchto propočtů skutečně platy zvýšily.

Na zvýšení platů se loni dohodl Heger s lékařskými odbory pod tlakem akce Děkujeme, odcházíme, v níž dala výpověď čtvrtina nemocničních lékařů. Celkem by na zvýšení platů zdravotníkům o deset procent byly podle odborářů potřeba čtyři miliardy korun, na zvýšení o 6,25 procenta pak 2,5 miliardy. Zdravotnictví spotřebuje za rok 290 miliard.