Zeman: Babiš Pocheho nenavrhl do čela diplomacie, vládu jmenuji příští týden

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech Zdroj: Blesk - Karel Kopáč

Prezident Miloš Zeman v Lánech s generální ředitelkou Czech News Center Libuší Šmuclerovou
2
Fotogalerie

Setkání s Miroslavem Pochem, postoj k migraci, o budoucnosti kandidátky ANO na ministryni Taťáně Malé či jmenování vlády. Tyto a další témata byla k vidění v pořadu S prezidentem v Lánech, který odvysílal web blesk.cz.

Miroslava Pocheho (ČSSD) označuje za „sluníčkáře“, čilé debaty se však odehrávají i kolem nominantky ANO na post ministryně spravedlnosti Taťány Malé.

„Pan Poche má evidentně jiný postoj k migraci, než jak je obsaženo v programovém prohlášení Babišovy vlády,“ řekl Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech. Při pátečním setkání v Lánech prý Poche tento problém přiznal. „Celá Evropa teď řeší migrační krizi. Bylo by dobře, kdyby ministrem zahraničí byl člověk, který bude zastávat postoj České republiky,“ varuje prezident.

Poche setkání se Zemanem označil za milé a sympatické. „Všechna setkání se mnou jsou pro moje partnery milá a sympatická,“ glosoval to Zeman. „Problém spočívá v tom, že nová stanoviska pana Pocheho mohou být motivována právě snahou stát se ministrem zahraničí. Právě proto nemusí být zcela věrohodná,“ upozornil Zeman.

Poche by mu nevadil jako náměstek ministra v případě, že by jej tak určil šéf ČSSD Jan Hamáček, který by mohl dočasně vést jak ministerstvo vnitra, tak i zahraničí. Jméno Miroslava Pocheho prý přitom nefigurovalo na seznamu, který Zemanovi předával Andrej Babiš. „Jako jediné tam byla prázdná kolonka ministerstva zahraničí a všechny ostatní kolonky tam byly vyplněny,“ prozradil Zeman.

„Oficiální návrh vlády bude zaslán na Hrad zítra,“ reagoval pro Blesk Zprávy premiér Andrej Babiš. Pokud tedy někde prezident Zeman viděl prázdnou kolonku, šlo tedy zřejmě o pracovní verzi. „Zítra oficiálně navrhnu členy vlády. Na základě informace pana Hamáčka z jednání s panem prezidentem budu navrhovat na ministerstvo zahraničí pana Pocheho,“ dodal Babiš.

Předseda ČSSD Hamáček mezitím stihl v České televizizi říct, že pokud Babiš Pocheho do vlády nenavrhne, bude to porušení koaliční smlouvy.

Prezident Miloš Zeman hovořil například o migrantech

...či Miroslavu Pochem


Celý článek a všechna videa s tématy rozhovoru najdete na webu blesk.cz >>>