Zeman: Bečvář povede armádu od dubna

Josef Bečvář

Josef Bečvář Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman chce jmenovat nového náčelníka generálního štábu Josefa Bečváře koncem dubna. Bečvář ve funkci nahradí Petra Pavla, který odchází do NATO. Pavel chtěl skončit o měsíc později, ministr obrany Martin Stropnický (ANO) naopak podle Zemana navrhoval jeho konec ve funkci o měsíc dříve.

Pavel v polovině roku nastoupí do čela Vojenského výboru NATO. Na začátku února řekl, že by ve funkci rád skončil 29. května. S tímto termínem podle něj souhlasil i Bečvář, kterého vláda Zemanovi navrhla jako Pavlova nástupce. Stropnický ale navrhoval odchod Pavla, se kterým měl v poslední době několik sporů, na konci března. „Jak víte, politika je vždy kompromis,“ poznamenal ke svému rozhodnutí Zeman.

Bečváře, dosavadního Pavlova zástupce, na post nového náčelníka generálního štábu vláda navrhla v lednu. Podle Stropnického bude hlavním Bečvářovým úkolem dokončení koncepčního materiálu, který by měl rozhodnout o budoucnosti české armády.

Bečvář vedle toho zmínil taky následné naplňování koncepce i novel branných zákonů nebo zvýšení početních stavů vojáků. Novinářům řekl, že se chce zaměřit rovněž na nákup služeb a vybavení pro armádu.

Plzeňský rodák Bečvář (56) vystudoval Vojenskou vysokou školu pozemního vojska ve Vyškově. Dále studoval také na Vojenské akademii v Brně, Právnické fakultě Univerzity Karlovy, v zahraničí pak navštěvoval v letech 1998 až 1999 Vševojskovou školu obrany v Paříži. V minulosti byl mimo jiné náčelníkem Vojenské policie a přidělencem obrany ČR ve Francii.