Zeman chce na ústavního soudce Šimíčka, který rozpustil Dělnickou stranu

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman zítra představí další tři kandidáty na ústavní soudce. Dle zjištění časopisu Respekt půjde o soudce Nejvyššího správniho soudu Vojtěcha Šimíčka, někdejšího ústavního soudce Jiřího Nykodýma a prezidenta soudcovské unie Tomáše Lichovníka. Zeman se zítra s trojicí sejde na Pražském hradě, potom jejich jména oficiálně oznámí.

Pokud prezidentovy kandidáty schválí Senát, nahradí postupně tři dosavadní ústavní soudce, kterým letos končí mandát. Jde o Stanislava Balíka, kterému mandát končí v květnu, Michaelu Židlickou, která se s Ústavním soudem rozloučí o měsíc později a Ivanu Janů, která odejde v září.

Čtyřiačtyřicetiletý Vojtěch Šimíček je ceněn jako jeden z nejbrilantnějších českých právníků. V letech 1996 až 2003 byl asistentem ústavního soudce Vojena Güttlera, hned poté zamířil na Nejvyšší správní soud. Jeho asi nejznámějším rozsudkem je rozpuštění Dělnické strany z roku 2010.

Na začátku příštího roku měl Šimíček dostat cenu Právník roku v kategorii správní právo. Nepřijal ji a své odmítnutí zdůvodnil mimo jiné tak, že „ocenění by vypadalo jako za rozpuštění Dělnické strany“ a něco takového by soudce v žádném případě neměl přijmout.

Předseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu Vojtěch ŠimíčekPředseda volebního senátu Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček | ctkKandidát na ústavního soudce Vojtěch Šimíček (foto: ČTK).

Osmašedesátiletý advokát Jiří Nykodým je známý jako odborník na správní, majetkové a rodinné právo. Ústavním soudcem již jednou byl – v letech 2003 až 2013. Jako soudce zpravodaj formuloval nálezy Ústavního soudu týkající se opakování komunálních voleb v Praze, úhradové vyhlášky ministerstva zdravotnictví či rehabilitace bojovníka proti předlistopadovému režimu Vladimíra Hučína.

Padesátiletý Tomáš Lichovník je dlouholetým prezidentem Soudcovské unie a místopředsedou jihlavské pobočky Krajského soudu v Brně. Kariéru začal jako podnikový právník, na začátku 90. let se stal soudcem a brzy poté předsedou Okresního soudu ve Žďáru nad Sázavou.