Zeman chválí vládu za porodné, kritizuje za sociální bydlení

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman pochválil valorizaci důchodů a plány zavést porodné na druhé dítě. Vadí mu odkládání přijetí zákonů o sociálním bydlení a prokázání původu majetku.

Prezident Miloš Zeman pochválil vládu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) za valorizaci důchodů a plány zavést porodné na druhé dítě. Vadí mu odkládání přijetí zákonů o sociálním bydlení a prokázání původu majetku. Zeman to dnes řekl novinářům po projevu na pražském sjezdu odborářů.

„Zatím se mi zdá, že jsou tady některá dobrá opatření, to znamená konkrétně například lepší valorizace důchodů nebo porodné na dvě děti,“ okomentoval Zeman první měsíce práce nové vlády.

„Na druhé straně mě znepokojuje, že se třeba odkládá zákon o sociálním bydlení. Nebo že v mlhách se ztrácí zákon o prokázání původu příjmů a majetku, o kterém přitom všechny strany ve svých volebních kampaních mluvily,“ uvedl prezident.

Zeman dříve ČTK řekl, že chce dodržet pověstných „sto dní hájení“ a vládu před uplynutím této lhůty nekritizovat. V rozhovoru s ČTK nicméně učinil výjimku, když zdravotnický systém označil za černou díru, v níž se ztrácejí peníze. Svým názorem tak podpořil obdobná tvrzení ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Prezident již dříve poukazoval na průtahy ve schvalování zákona o sociálním bydlení. Je překvapen, že kabinet chce zákon projednat až příští rok. Stejně tak se již delší dobu pozastavuje nad tím, že mezi hlavní priority legislativního plánu vlády nepatří majetková přiznání.

Porodné by od příštího roku mohlo být nejen na první, ale také na druhé dítě. Na druhého potomka by se mohlo vyplácet 10.000 korun, na prvního by zůstala částka 13.000 korun. Na tyto dávky by mělo mít nárok také víc rodin. Navrhuje to ministerstvo práce. Počítá s tím v chystané novele o státní sociální podpoře. Vláda se v koaliční dohodě zavázala, že prosadí porodné i na druhé dítě.