Zeman odlétá do Spojených států, v OSN chce vyzvat k boji proti Islámskému státu

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Prezident Miloš Zeman dnes odlétá na čtyřdenní návštěvu New Yorku, kde se zúčastní zasedání Valného shromáždění OSN u příležitosti 70. výročí vzniku této mezinárodní organizace. Prezident opakovaně řekl, že v OSN vyzve ke společnému boji proti Islámskému státu, který mimo jiné ovládá značné části Iráku a Sýrie. Během svého pobytu se Zeman setká také s krajany.

Projev v OSN, ve kterém podle očekávání vyzve k vytvoření protiteroristické jednotky pod záštitou Rady bezpečnosti OSN a ke spolupráci mezinárodního společenství v boji proti islámskému terorismu, přednese prezident v noci z úterý na středu středoevroského času. Poté odcestuje zpět do České republiky, návrat do vlasti je plánován na středeční poledne.

Spekuluje se, že na okraj Valného shromáždění se Zeman sejde se syrským ministrem zahraničí Valídem Mualimem. To ale Hrad oficiálně nepotvrdil, bez upřesnění jen uvedl, že Zeman bude jednat se syrskými diplomaty.

Zeman letos cestuje do Spojených států podruhé. V březnu se zúčastnil konference Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC), kde v projevu podpořil Izraelce a vyslovil se pro koordinovanou akci mezinárodního společenství proti islámskému terorismu.