Zeman s vládou ladili zahraniční politiku

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Koordinace zahraniční politiky, to byl hlavní účel včerejší schůzky nejvyšších ústavních činitelů s prezidentem Milošem Zemanem. Je to naléhavé téma, o nesouladu mezi hlavou státu a vládou, bez obalu píše už i zahraniční tisk.

„Chování prezidenta vyprovokovalo válku mezi českým ministerstvem zahraničí a Hradem a podkopalo českou zahraniční politiku v situaci, kdy vůdci Evropské unie volají po jednotě ve snaze ukončit konflikt na Ukrajině,“ napsal třeba v minulém týdnu list The Financial Times.

„Doufám, že setkání pomůže, aby Česká republika navenek, na půdě klíčových organizací, jako je Evropská unie, NATO a OSN, vystupovala maximálně jednotně a koordinovaně. Samozřejmě na sto procent se to vždycky zajistit nedá,“ prohlásil před schůzkou předseda vlády.

Ústavní činitelé potvrdili stanovisko, že Česko zbraně na Ukrajinu dodávat nebude. Podle účastníků jednání by to vedlo jenom k další eskalaci násilí

Po setkání s hlavou státu, které se protáhlo na téměř tři hodiny, Sobotka konstatoval: „Vždy je lepší, když spolu ústavní činitelé mluví, než když si vzkazují přes média. Jednání bylo pozitivní, mluvili jsme o aktuálních událostech na Ukrajině, nebezpečí Islámského státu a východním partnerství. Tématem příštího setkání bude koordinace ekonomické diplomacie, mimo jiné koordinace zahraničních cest tak, aby všichni představitelé státu opakovaně nejezdili do stejných destinací.“

Pokud jde o Ukrajinu, ústavní činitelé potvrdili stanovisko, které už před časem schválila vláda. Tedy že Česká republika zbraně na Ukrajinu dodávat nebude. Podle účastníků setkání na Pražském hradě by to vedlo jenom k další eskalaci násilí.

Podle ústavy je za zahraniční politiku odpovědný kabinet. Donutit prezidenta Zemana, aby přestal prezentovat vlastní názory, ale nemůže. Na konání koordinačních schůzek třikrát do roka se loni v prosinci dohodli předseda vlády Bohuslav Sobotka a prezident poté, co hlava státu exekutivu zaskočila tvrdě proruskými postoji a výroky k dění na Blízkém východě.

FT: Zeman vede válku s českou diplomacií