Zeman: Sobotku jmenuji premiérem, vláda bude do konce ledna

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Anna Vackova, E15

Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku premiérem v řádu dní. Prezident to řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters. Otevře tak cestu ke vzniku koaliční vlády sociálních demokratů, hnutí ANO a KDU-ČSL.

Zeman tak poprvé přímo potvrdil, že brzy jmenuje šéfem vlády předsedu ČSSD. Prezident dále uvedl, že má výhrady k některým kandidátům na ministry, ale je „velmi realistické“ očekávat, že celý kabinet bude jmenován do konce ledna. „Dnešní sdělení pana prezidenta vnímám jako velmi pozitivní signál, který umožní rychlý vznik nové stabilní vlády s většinou 111 hlasů v Poslanecké sněmovně,“ reagoval Sobotka.

Prezident odmítá obvinění, že účelově protahuje proces sestavování nové vlády, zatímco u moci zůstává jím jmenovaný úřednický kabinet. „Pan Sobotka splnil podmínky, které jsem mu uložil,“ řekl Zeman. „Proto samozřejmě bude jmenován premiérem.“ Očekává se, že první vláda pod vedením ČSSD od roku 2006 uvolní rozpočtovou politiku státu, aby pomohla ekonomice na cestě z dosud nejdelší recese.

Zeman Sobotkovi podle svých slov sdělil, že jej jmenuje premiérem týden poté, co s budoucími koaličními partnery uzavře koaliční dohodu. To se stalo v pondělí 6. ledna. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček později upřesnil, že Zeman Sobotku jmenuje koncem příštího týdne. Od pondělí do středy bude hlava státu na návštěvě v Karlovarském kraji.

„Dnešní sdělení pana prezidenta vnímám jako velmi pozitivní signál, který umožní rychlý vznik nové stabilní vlády s většinou 111 hlasů v Poslanecké sněmovně,“ reagoval Sobotka.

Popřel však, že by měl od Zemana už od pátku příslib jmenování premiérem týden po podpisu koaliční dohody. „Pan prezident mi doposud žádný konkrétní termín nesdělil,“ uvedl šéf ČSSD na dotaz ČTK. „Mohu tedy až do zítřejší schůzky vycházet jen z jeho dnešního mediálního prohlášení,“ dodal. Setkání Sobotky a Zemana je naplánováno na páteční odpoledne.

Výhrady Zeman odhalí v pátek

Veřejnosti chce Zeman své výhrady ke složení vlády sdělit právě v pátek. To může vést k dalšímu napětí mezi prezidentem a premiérem, jenž má právo nominovat jednotlivé ministry, které pak prezident podle ústavy jmenuje.

Prezident dal už dříve najevo, že mu vadí například návrh jmenovat Martina Stropnického ministerem obrany. Zeman má obavy z toho, že kandidát hnutí ANO nedisponuje dostatečnými odbornými znalostmi. V případě šéfa hnutí Andreje Babiše, kterému chybí negativní lustrační osvědčení a v má být vicepremiérem a ministrem financí, prezident žádá, aby Sněmovna co nejdříve projednala návrh novely služebního zákona.

Sobotka na začátku týdne připustil, že pokud by Zeman některého z ministerstkých kandidátů odmítl jmenovat, vedl by dané ministerstvo dočasně sám. Podle svých slov ale předseda ČSSD nevidí žádné důvody, proč by prezident neměl schválit některého z kandidátů.

Na dotaz, zda vzájemné antipatie mezi ním a Sobotkou ovlivní chod vznikající vlády, Zeman opověděl, že věří, že Sobotka je profesionál. Špatné vztahy obou politiků trvají od roku 2003, kdy Sobotka a další sociální demokraté odmítli podpořit svého tehdejšího spolustraníka Zemana během prezidentské volby.

Přehled kandidátů na členy vznikající vlády
ČSSD:
Premiér: Bohuslav Sobotka
Ministr práce a sociálních věcí: Petr Krčál
Ministr pro legislativní radu vlády, lidská práva a rovné příležitosti: Jiří Dienstbier
Ministr průmyslu: Jan Mládek
Ministr školství: Marcel Chládek
Ministr vnitra: Milan Chovanec
Ministr zahraničí: Lubomír Zaorálek
Ministr zdravotnictví: Svatopluk Němeček
ANO 2011:
Ministr financí a vicepremiér pro ekonomiku: Andrej Babiš
Ministr dopravy: Antonín Prachař
Ministr obrany: Martin Stropnický
Ministryně pro místní rozvoj: Věra Jourová
Ministryně spravedlnosti: Helena Válková
Ministr životního prostředí: Richard Brabec
KDU-ČSL:
Ministr bez portfeje pro vědu a inovace: Pavel Bělobrádek
Ministr kultury: Daniel Herman
Ministr zemědělství: Marian Jurečka.

Jana Havligerová: Služební zákon, norma jen pro dva muže?

Bohumil Doležal: Změna režimu je fakt. Přispěl i Klaus