Zeman: Utajování lánské schůzky pokládám za komické

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman pokládá za absurdní a komické, že byla povolební lánská schůzka utajována, naopak by se s ní pochlubil. Členy ČSSD, kteří na předsednictvu hlasovali proti svému šéfovi Bohuslavu Sobotkovi, nemá za pučity, uvedl ve svém vůbec prvním vyjádření ke sporům uvnitř sociální demokracie.

Zeman v rozhovoru pro deník Právo zdůvodnil svolání schůzky tím, že prostě vyhověl žádosti účastníků. Během svého úřadování na Hradě prý už vyhověl žádostem prakticky všech politiků, kteří se s ním chtěli setkat. „V této praxi budu pokračovat, protože je povinností prezidenta těmto žádostem vyhovět. A to je i případ lánské schůzky,“ dodal.

„Na obsahu této schůzky nevidím nic zvláštního a pokládám za poněkud komické, jestliže byla utajována,“ řekl Zeman. On sám by se prý být Michalem Haškem naopak přijetím u prezidenta pochlubil. V jiné části interview ještě zdůraznil, že utajování jakékoli schůzky je absurdní, protože v Čechách se „všechno vykecá.“

Podle Zemana si účastníci lánského jednání v čele s místopředsedou ČSSD Michalem Haškem chtěli ověřit, že platí jeho prohlášení, že pověří sestavením vlády premiéra, jehož mu doporučí vítězná strana. Zároveň zdůraznil, že nebude vyžadovat 101 podpisů poslanců podporujících budoucí vládu. Po předchozí pravicové koalici to po pádu premiéra Petra Nečase ale vyžadoval.

Haškovci nejsou pučisté

Prezident Zeman také odmítl, aby kvůli povolebnímu pokusu o odvolání Sobotky byli Haškovi příznivci označováni za pučisty: „Pouze konstatuji, že nesouhlasím s názorem, že oněch dvacet členů předsednictva, kteří hlasovali, tak jak hlasovali, jsou jacísi pučisté. Jsou to prostě lidé, kteří měli odlišný názor od třinácti lidí, kteří hlasovali v opačném smyslu.“

Zeman měl na mysli jednání předsednictva ČSSD, které den po hubeném vítězství soc. dem. ve volbách vyzvalo Sobotku k rezignaci. Návrh schválilo 20 ze 33 členů předsednictva, kteří zároveň vyškrtli šéfa své strany z vyjednávacího týmu o budoucí koalici.

Lustrační osvědčení se dřív dávaly

Ohledně požadavku na lustrační osvědčení po budoucích členech vlády prezident prohlásil, že když sestavoval kabinet on, coby předseda ČSSD, tak to bylo nutné. „Nevím, jestli se pravidla v této věci změnila, pouze konstatuji, že tento požadavek tehdy byl,“ dodal Miloš Zeman. Problém s lustracemi má šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který je pod přezdívkou Bureš veden jako agent StB. Babiš se na Slovensku soudí o vymazání svého jména se svazků komunistické tajné služby.

Utajované schůzky v Lánech se bezprostředně po volbách zúčastnili místopředsedové ČSSD Michal Hašek, Milan Chovanec a Zdeněk Škromach, šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc a jihočeský hejtman Jiří Zimola. Posledně jmenovaný politik už z vrcholných stranických postů odstoupil a plzeňský hejtman Chovanec, který jako jediný schůzku nezapíral, dal své funkce k dispozici. Sobotků rival Hašek si proti sobě popudil veřejnost tím že o lánském setkání naopak lhal.

Definitivně by měl spory uvnitř ČSSD vyřešit v neděli ústřední výkonný výbor, tedy nejvyšší orgán strany, který rozhoduje v období mezi sjezdy. Vzhledem k dosavadní masivní podpoře krajů Sobotkovi se očekává, že ÚVV podpoří svého předsedu a naopak Haška a jeho spojence odvolá.

Politologové: Na neúspěchu ČSSD se podepsali Zeman a Rusnok