Zeman: Vláda by měla více investovat. Třeba do jaderných elektráren

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: E15 Anna Vackova

Stát by měl v rozpočtu na příští rok výrazně navýšit podíl investic, myslí si prezident Miloš Zeman. Podpořil i rozšíření jaderných elektráren Temelín a Dukovany o další bloky či vybudování kontroverzního vodního kanálu Dunaj-Odra-Labe.

„Za nejdůležitější práci při přípravě státního rozpočtu pokládám výrazné zvýšení podílu investic. To je reálná pomoc stavebnictví místo vykládání, jak stavebnictví milujeme,“ řekl Zeman na setkání lídrů českého stavebnictví s tím, že investiční výdaje státu od začátku roku klesly o 16 procent.

Vládu naopak pochválil za přípravu dvou důležitých zákonů - o liniových stavbách a zadávání veřejných zakázek. „Prostudoval jsem si základní teze (zákona o zadávání veřejných zakázek) a myslím, že je dobrý. Navrhované rozvolnění pomáhá malým firmám,“ tvrdí prezident.

Zkritizoval ale připravované zvýšení podílu víceprací ze současných 20 na 50 procent. „Otvírá to prostor pro korupci. Tak velké vícepráce jsou oprávněné pouze v mimořádných případech, jako například sesuv na dálnici D8. Padesát procent víceprací svědčí o mizerné projektové přípravě,“ zdůraznil prezident, který naopak souhlasí s odstraněním podmínky zrušit výběrové řízení, do kterého se přihlásí pouze jeden uchazeč.

Podle prezidenta by českému stavebnictví pomohly také obří stavby, jako příklad zmínil dostavbu dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín, jednoho bloku v Dukovanech a také diskutovaný vodní kanál.

Sobotka: Stavebnictví má už nejhorší za sebou

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si na rozdíl od prezidenta Zemana myslí, že má české stavebnictví to nejhorší za sebou a že letošní rok bude ve znamení obratu. „Vláda má v současné hospodářské strategii za svůj hlavní cíl udržitelnost veřejných rozpočtů, včetně toho, abychom deficity udrželi pod třemi procent procenty HDP. Ale současně máme v hospodářské politice také druhý cíl. Tím je právě podpora růstu a podpora nových pracovních příležitostí,“ prohlásil na dnešním setkání Sobotka s tím, že růst se týká i stavebnictví.

Pomoci chce i změnou legislativy. „Ministerstvo pro místní rozvoj zahájilo práce na novele zákona o veřejných zakázkách, kterou bychom rádi schválili ještě v letošním roce,“ slíbil premiér s tím, že novela by měla reflektovat zkušenosti všech uživatelů zákona. Kromě toho zmínil i novelu zákona zvyšující výkupní ceny pozemků pod stavbami silnic a dálnic.

Peníze by do českého stavebnictví měly přijít i z evropských fondů, jejich čerpání v novém programovém období však brzdí to, že ČR ještě neuzavřela s Evropskou komisí dohodu o finální podobě operačních programů. Sobotka dnes řekl, že chce toto jednání urychlit. „Cílem je mít s Bruselem dohodu o všech operačních programech do konce letošního roku tak, aby první výzvy, které se týkají jednotlivých operačních programů, mohly být vypisovány už v prvním, maximálně ve druhém čtvrtletí roku 2015,“ poznamenal premiér Sobotka.

Statistiky potvrzují růst

České stavebnictví výrazně zasáhla končící ekonomická krize, během ní od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle nejnovější analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru však přišlo až 50 tisíc lidí.

Statistiky za první měsíce letošního roku však ukazují, že stavebnictví chytá druhý dech. Stavební produkce i díky příznivému počasí v zimě za první tři měsíce tohoto roku vzrostla o 8,4 procenta. Zlepšení si stavaři slibují také od současné vlády, která ve svém programovém prohlášení slíbila zlepšit investiční politiku státu a více investovat do velkých infrastrukturních projektů.