Zeman vyhlásil válku demokracii, píše německý deník

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: E15 Anna Vackova

Miloš Zeman se pokouší rozšířit hranice svého mandátu, tak hodnotí aktivitu nového českého prezidenta německý deník TAZ. Zatímco sporu o jmenování velvyslanců je podle listu víceméně neškodný, tím, že odmítl jmenovat profesora, prý Zeman na principy české demokracie.

„Zeman je jako pes, který zvedá nohu, aby si označkoval revír. Jde až na hranice svých prezidentských pravomocí,“ píše TAZ. Jeho styl dává důvody k obavám, že Zeman se jen po deseti týdnech v úřadu pokouší Česko změnit z parlamentní v prezidentskou demokracii.

Řadu kontroverzních kroků, které zatím Zemana v úřadu provázejí, zatím završuje prezidentovo odmítnutí jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Deník připomíná i spor Zeman s ministrem zahraniční Karlem Schwarzenbergem o jmenování velvyslanců, především jejich při o prosazení bývalé první dámy Livie Kalusové do funkce velvyslankyně na Slovensku.

„Zatímco bitva o posty velvyslanců zatím působí jako pře dvou alfasamců, mnozí chápou Zemanův zásah do jmenování profesorů za vyhlášení války české demokracii,“ dodává berlínský levicový list. Dodává, že Schwarzenberg se na stranu Putny postavil také kvůli svým dřívějším neshodám s prezidentem.