Zemanovo první veto: chybný zákon o odpadech se vrátí do Sněmovny

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman bude vetovat novelu o odpadech, jejíž součástí je kvůli legislativní chybě úleva pro provozovatele solárních elektráren. Avizované veto bude Zemanovým prvním. Do textu novely se nedopatřením Sněmovny dostala kritizovaná úprava, která o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) již v úterý řekl, že by řešením situace mělo být prezidentské veto. Poté podle něj zákonodárci přijmou normu ve správném znění. „Ano, pan prezident bude vetovat tuto novelu o odpadech,“ uvedla prezidentova mluvčí Hana Burianová.

Úleva pro solární byznysmeny se do odpadové novely dostala v rozporu s vůlí poslanců. „Ten návrh Poslanecká sněmovna nepřijala. Do Senátu ovšem chybou sněmovní legislativy odešlo znění, ve kterém bylo napsáno, že tento pozměňovací návrh byl přijat,“ uvedla v úterý předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Podle ní na tom svůj díl viny má ministerstvo životního prostředí, které text novely před odesláním do Senátu kontrolovalo. Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov.