Nové „HD“ vinylové desky přinesou kvalitnější zvuk a více prostoru pro hudbu

Nové „HD“ vinylové desky přinesou kvalitnější zvuk a více prostoru pro hudbu

Nové „HD“ vinylové desky přinesou kvalitnější zvuk a více prostoru pro hudbu Zdroj: HD vinyl

Způsob výroby HD vinylu je velmi podobný, kvalita však bude podstatně vyšší
2
Fotogalerie

Rakouský startup Rebeat získal od přispěvatelů 4,8 milionu dolarů na vývoj nového druhu vinylových desek přezdívaných „HD vinyl“, nebo také High Definition Vinyl. Podle patentu, který byl registrován už v roce 2016, by měly takové desky přinést podstatně více prostoru a tedy více přehrávacího času, větší dynamický rozsah a samozřejmě vyšší kvalitu a čistotu zvuku samotného.

Vinylové desky zažívají v posledních letech zmrtvýchvstání. Ačkoli se jedná o principiálně zastaralou technologii, řada hudebních fanoušků nedá na svébytné podání zvuku z vinylu dopustit. A tak se nyní vinylové desky opět vydávají a finančně tvoří nezanedbatelnou část distribuce hudby. Je tu tedy dostatečně velký zájem i o vylepšení stávajících technologií v této oblasti.

Pro vytvoření HD vinylu vývojáři napřed digitálně zkonvertují zvuk do 3D topografické mapy. Tato mapa je poté pomocí laseru vyryta do razítka, které zanechá celou stopu na vinylu. Rozdíl oproti výrobě klasického vinylu není moc velký, tvůrci ale věří, že právě díky preciznímu zpracování razítka a samotné textury dokážou vytvořit mnohem kvalitnější vinyl.

Díky technologii, kterou Rebeat používá při výrobě svých vinylů, tak nyní mohou pojmout o 30 % více obsahu, mají o 30 % vyšší amplitudu a nabízí mnohem věrohodnější a kvalitnější zvuk. Fungovat poté budou stejně jako původní vinyly.

První várka by měla dorazit na trh někdy v létě příštího roku.

Článek vyšel na serveru VTM >>>