Topná sezona klepe na dveře. Jak ušetřit za topení? Péčí o radiátory i správným větráním

Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti.

Dobré je, když nemáte termostatické hlavice a termostat v jedné místnosti. Zdroj: Shutterstock.com

Vytápění patří mezi významné položky rodinných rozpočtů. Není tak od věci zopakovat si některé zásady, díky kterým můžete ušetřit nemalé částky.

Předně si péči zaslouží radiátory. Ty, ať už vytápíte jakýmkoliv zdrojem, je vhodné udržovat čisté, bez prachu a jiných nečistot. Důležité je nezakrývat je různými ochrannými kryty nebo nábytkem. „Jakékoliv zakrytí radiátorů značně snižuje přestup tepla a výkon radiátoru, tedy i dlouhé závěsy apod. Léto je vhodným obdobím pro vyřešení těchto nedostatků,“ radí Jan Truxa ze společnosti EkoWatt.

Za radiátory lze navíc umístit panely, které teplo odrážejí zpět do místnosti. Tam, kde jsou vysoké stropy, je vhodné nad radiátor umístit polici, jež nasměruje teplo do místnosti. Ideální vlhkost vzduchu pro pocit tepla je přibližně 50 procent. Je-li menší, pomohou rostliny nebo zvlhčovače.

Větrat se doporučuje dvakrát denně asi deset minut, nejlépe průvanem, a při větrání netopit. V noci a v nepřítomnosti je vhodné zatahovat závěsy a venkovní rolety či žaluzie. Okny pak uteče méně tepla.

Pozor na přetápění

Každý stupeň Celsia navíc znamená 6procentní navýšení spotřeby energie. Doporučené úsporné teploty jsou 20 °C v obýváku a v kuchyni, 23 °C v koupelně, 15 až 16 °C v ložnici. Důležité je temperovat. Pokud teplota v místnosti klesne pod 12 °C, bude vytápění trvat dlouho. Na místě je utěsnění oken a dveří. I když jsou staré, izolací je možné snížit únik tepla až o polovinu.

Náklady na vytápění sníží i náležité zacházení s kotlem. Například plynový kotel je vhodné nechat alespoň jednou za dva roky vyčistit a seřídit. „Zásadní je správné nastavení regulace. Pokud se například nastaví, teplota na výstupu z kotle na 60 °C a více, kondenzační efekt se moc neprojeví a úspora nákladů se nedostaví,“ varuje energetický poradce Karel Srdečný.

Současně je třeba dávat pozor na to, aby kotel nespínal příliš často, například několikrát za hodinu. Tím se jednak zkracuje životnost a jednak zvyšuje spotřeba plynu.