I letos lze získat příspěvek na zateplení či solární panely: Kolik můžete dostat?

Většinou se solární panely připevňují na střechu.

Většinou se solární panely připevňují na střechu. Zdroj: HiTechSolar

Sluníčko vám může pomoci ušetřit.
Pelety jsou ekologické a čisté biopalivo vyráběné silným stlačením dřevní nebo rostlinné biomasy.
Caldera Biopack
Topná sezóna je v plném proudu
Topná sezóna je v plném proudu
7
Fotogalerie

Dotační program Nová zelená úsporám pokračuje. I letos tak můžete získat příspěvek na zateplení rodinného domu nebo na pořízení solárních panelů. Kolik v roce 2018 z dotací dostanete?

Od roku 2015 mohou české domácnosti žádat o dotaci na zateplení domu, na výstavbu nízkoenergetických domů nebo na instalaci fotovoltaiky. Od září loňského roku je možné Novou zelenou úsporám kombinovat s kotlíkovými dotacemi. Lidé, kteří vymění starý kotel za nový a současně zateplí dům, můžou získat bonus až 40 tisíc korun. Výzva v Nové zelené úsporám běží kontinuálně, a to do konce roku 2021 nebo do vyčerpání financí.

Dotace Nová zelená úsporám podporují například výměnu oken a dveří, zateplení obvodových stěn, stropů i podlah. O příspěvek mohou žádat i stavitelé rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností. Program podporuje také instalaci solárních panelů, a to na výrobu tepla i elektřiny.

40 tisíc korun navrch

O příspěvek na nový kotel na zemní plyn nebo na tepelné čerpadlo si lidé mohou říct v rámci kotlíkových dotací. „Bonus získají ty domácnosti, které zkombinují žádost o dotaci na zateplení, výměnu oken a dveří či instalaci solárního systému s dotací na výměnu kotel na tuhá paliva za jiný ekologický a úsporný zdroj tepla,“ upřesňuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který oba programy spravuje.

Uplatnit nárok na bonus domácnosti mohou nejpozději do dvou let od získání dotace na nový kotel. Žadatel si tedy může například letos na jaře požádat o příspěvek na nový kotel a na podzim o dotaci na zateplení. „Po dokončení projektu mu vyplatíme jak dotaci na zateplení, tak i bonus za výměnu kotle,“ dodává Petr Valdman. Zpětně, k již podané žádosti z programu Nová zelená úsporám, se ale bonus nevyplácí.

Až 150 tisíc na fotovoltaiku

Ve srovnání s minulostí jsou štědřejší i dotace na fotovoltaiku. Částku až 150 tisíc korun mohou získat výkonnější domácí elektrárny. Dotace totiž nově podpoří i panely s výkonem více než 4 000 kWh za rok. Ty se hodí zejména pro domy s vyšší spotřebou elektřiny, například pro vícegenerační stavby.

Vyrobenou elektřinou je možné vytápět dům i ohřívat vodu. Přebytky energií se akumulují a mohou sloužit pro napájení elektrospotřebičů v případě, kdy elektrárna nebude energii vyrábět. O dotaci na solární elektrárnu dosáhnou i ti, kteří si už dříve fotovoltaiku instalovali a rozhodnou se domácí výrobnu rozšířit a zefektivnit, například přidáním akumulačních baterií.

Až 50 procent nákladů financujte z dotací

Od roku 2014 proplatil Státní fond životního prostředí ČR přes 14 tisíc žádostí o dotace a do domácností putovalo už přes 2,3 miliardy korun. Maximální výše dotace pro jednoho žadatele je stanovena na 5 milionů korun. Pro rodinné domy nacházející se v Moravskoslezském a Ústeckém kraji jsou dotační částky navýšeny o 10 procent. Celková výše dotace na jednu žádost je omezena na 50 procent řádně doložených způsobilých výdajů.

Z dotací jsou podporovány pouze technologie uvedené v Seznamu výrobků a technologií. Ty lze najít například na poradenském webu Nové zelené úsporám. „Pro žadatele jsme připravili nové webové poradenské centrum. Webový rozcestník nabízí kromě seznamu specialistů a dodavatelů i vzorové projekty konkrétních domů nebo kalkulačku pro výpočet výše dotace,“ uzavírá Petr Valdman.