Prodej bytu: 6 tipů, jak zvýšit jeho cenu

Zdroj: J&T Real Estate

3
Fotogalerie

Pokud prodáváte byt je jasné, že za něj chcete utržit co nejvyšší možnou cenu. Není tedy na škodu jej trochu vyzdobit, zkrášlit, prostě jej ukázat v tom nejlepším možném světle. Má ale třeba cenu ještě i rekonstruovat? Spíše ne. Cenu nemovitosti by to mohlo zvýšit jen nepatrně a vás to bude stát dost peněz a energie, které se vám ani nevrátí. Jak tedy postupovat efektivně?

1) Nafoťte pěkné fotky

Fotografie jsou tím prvním, co zájemce o byt uvidí v realitní kanceláři. Proto by měly být dokonalé. Důležité jsou doplňky i úklid. Využijte i nejlepšího denního světla. Nefoťte večer. Fotky si můžete udělat sami nebo si zaplatit firmu.

2) Rozhodně mějte uklizeno

Udělejte vetší úklid než ten vánoční. Určitě nebude pro kupujícího dobrým signálem, jestliže se po bytě budou povalovat hromady oblečení, budou špinavá okna a zrcadla, upatlaná podlaha, o neuklizené koupelně ani nemluvě. Pokud byt pořádně vysmýčíte, nebude vás to nic stát, ale zvýšíte celkový dojem. 

3) Rekonstrukci nechte rekonstrukcí

Do rekonstrukcí se nepouštějte. Najde se jen hrstka kupujících, kteří se chtějí do bytu nastěhovat hned, a přijde jim vhod, že byt je po rekonstrukci a oni nemusí na nic sáhnout. Takových lidí je ale opravdu málo.

Většina z nás si chce bydlení upravit podle svého a je velmi malá pravděpodobnost, že se do vkusu kupujícího trefíte. Je také pravděpodobnější, že byt bez rekonstrukce (kvůli ceně) prodáte mnohem rychleji.

4) Dejte do pořádku viditelné závady

Naopak je tomu u běžných oprav. Rozhodně by nevypadalo dobře, pokud byste v bytě měli například odšroubované kohoutky, rozbité kachličky nebo vám ze zdi trčely kabely od elektřiny. To by určitě cenu bytu nezvýšilo a mohlo by to být téměř odpudivé. V tomto případě jde spíše jen o estetický dojem, ale i to má samozřejmě svůj vliv.

5) Odosobněte svůj byt

Byt by měl být vzdušný a ne přeplněný nejrůznějšími předměty a kýčovitými doplňky. Ukliďte také své osobní fotografie a jiné věci. Jistě ani vám nebude příjemné zcela odkrývat své intimní záležitosti.

Před návštěvou kupujících pořádně vyvětrejte, můžete použít různé vůně do zásuvek a tak dále. V bytě by rozhodně neměla být cítit plíseň, odpady, zápach z cigaret, případně z domácích zvířat.

6) Přizvěte profesionály

Pokud chcete, můžete si zaplatit firmu, která vám poradí jak co nejatraktivněji umístit nábytek a různé dekorace. Některé firmy vám dokonce zapůjčí vybavení bytu, aby vypadal co nejlépe, zajistí prefesionální fotky. Tato služba - odorné úpravy a prezentace bytu před prodejem - se nazývá home staging.

Dále můžete využít i tzv. inspekci nemovitosti. Zaprvé to zvýší vaši důvěryhodnost i důvěryhodnost nemovitosti, za druhé budete vědět, na které závady se ještě zaměřit a opět tak zvýšíte cenu.

Při prodeji domu nezapomeňte na zahradu

Pokud prodáváte dům, zaměřte se i na to, aby jeho okolí bylo uklizené. Jestliže někdo kupuje rodinný dům, počítá i s tím, že u něj bude pěkná zahrada. Proto ji, pokud roční období dovolí, hezky upravte. Pokud máte na zahradě třeba zašlý plastový nábytek, raději jej někam schovejte. Zahrada by měla působit čistě a upraveně.