Vybíráte podílový fond? Čtěte, které ukazatele stojí za to sledovat a porovnávat

Investice, ilustrační foto

Investice, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Investice, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Rok 2016 se v oblasti investic nesl opět v pozitivním duchu a letošek v tomto kurzu pokračuje. Americké akciové trhy rostly již osmým rokem v řadě. Dluhopisové cenné papíry také předvedly zajímavé výnosy. To samé platí i pro otevřené podílové fondy, jejichž obliba stoupá. 

Podle zprávy ministerstva financí o vývoji finančního trhu v roce 2016 narostly loni prostředky v investičních fondech o 15,5 procenta na 532 miliard korun. Nicméně nic netrvá věčně a v budoucnosti určitě přijdou i léta, kdy si trhy projdou minimálně mírnou korekcí. Abychom tímto obdobím prošli optimálně, je dobré dát si pozor, do jakého fondu investovat. Existují totiž základní parametry, které se vyplatí znát, a vyvarovat se tak investic do nevhodných fondů.

V prvé řadě je nutné si odpovědět na otázku, v jaké měně chci investovat? Mnoho investorů je konzervativních a chtějí investovat na kratší období. Pro ně nemá smysl přemýšlet nad cizoměnovými fondy, protože v tomto případě nese investor měnové riziko. To si může dovolit dynamičtější investor, který investuje na delší časové období. Jeho odměnou může být vyšší výnos plynoucí jednak z posílení cizích měn, ale také z nižších nákladů, protože cizoměnový fond se nemusí měnově zajišťovat, na rozdíl od korunového fondu.

Globální fondy mají větší „hřiště“

Když už má investor jasno, jestli zvolí korunové nebo cizoměnové fondy, tak může přejít k výběru konkrétního fondu podle svého rizikového profilu. Obecně je vhodné vybírat globálně zaměřené fondy před regionálními. Tím snižuje investor riziko, že narazí na region, kterému se nedaří nebo dařit nebude. Jinými slovy, když bude investovat do globálně zaměřených fondů, je schopný diverzifikovat systematické riziko. Globálně zaměřené fondy mají totiž široké pole ve výběru cenných papírů a nejsou omezené na volbu „nejmenšího zla“ v rámci daného regionu.

U dluhopisových fondů je záhodno sledovat úvěrový rating portfolia jako celku. Úvěrový rating vyjadřuje bonitu či důvěryhodnost emitenta. Jde tedy o pravděpodobnost, zda bude cenný papír včas splacen. Úvěrový rating se dělí na dva stupně – na bezpečnější investiční a rizikovější spekulativní. Z jakého stupně si investor vybere konkrétní dluhopisový fond, záleží na jeho apetitu k riziku. Dobré je ale vědět, že všechny dluhopisy nejsou bezpečné a jako pomocné vodítko nám slouží právě úvěrový rating.

Aktuální potenciál fondu

Dalším důležitým ukazatelem u dluhopisových fondů je výnos do splatnosti. Jedná se o aktuální míru hrubého zisku od okamžiku nákupu až do splatnosti úvěrového portfolia fondu, a to za předpokladu, že fond nebude provádět až do splatnosti posledního cenného papíru žádnou operaci. Tento předpoklad je samozřejmě nesplnitelný, protože investiční společnosti dluhopisové fondy aktivně spravují a neustále dokupují do portfolií nové a nové dluhopisy. To ovšem nemění nic na tom, že výnos do splatnosti může investor mezi jednotlivými fondy porovnávat, a tím získat informaci o aktuálním potenciálu fondu zhodnotit finanční prostředky.

S výnosem do splatnosti úzce souvisí i durace dluhopisového fondu – průměrná doba splatnosti dluhopisu. Jedná se o vážený průměr současných hodnot jednotlivých příjmů z dluhopisů (úroky a jistiny), kde váhami jsou doby mezi současností a výplatou jednotlivých příjmů. Durace interpretuje míru rizika a je udávána v časových jednotkách (nejčastěji v letech). Čím delší je durace, tím vyšší je i citlivost (kolísavost) fondu na výkyvy úrokových měr a inflaci.

Zde je dobré upozornit, že není vhodné srovnávat duraci mezi různě zaměřenými dluhopisovými fondy, respektive používat duraci bez zohlednění ostatních parametrů. Například fond zaměřený na kvalitní české státní dluhopisy, který má delší duraci než fond zaměřený na firemní dluhopisy se spekulativním ratingem, nemusí být tolik citlivý (rizikový) na změnu úrokových měr. Investoři by tedy měli porovnávat duraci mezi fondy se stejným či podobným ratingem a také v závislosti na výši výnosu do splatnosti.

Dalším ukazatelem, který nám řekne více o fondu, je ukazatel TER. Jedná se o anglický akronym spojení Total Expense Ratio (TER) – celková nákladovost fondu. Uvádí se v procentech, a jak již název napovídá, jedná se o celkové výdaje fondu během uplynulého účetního období.

Čím je nižší, tím méně poplatků jde k tíži fondu, a tím méně investor za obhospodařování svých prostředků ve fondu zaplatí. TER je dobré porovnávat s výnosem do splatnosti. Jestliže je TER vyšší než výnos do splatnosti, tak dluhopisový fond vydá na nákladech více, než je schopný vydělat.

Autor je investičním ředitelem společnosti Broker Trust.