Stát se zbavuje nepotřebného či zabaveného majetku, ceny jsou příznivé

Dražba vozu Ferrari

Dražba vozu Ferrari Zdroj: FÚ pro hl. město Prahu

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Dražba letiště
Ilustrační foto
Dražby finančních úřadů
Dražba auta v Uherském Hradišti
12
Fotogalerie

Parcely, nemovitosti, auta, nebo jiné dopravní prostředky, obrazy, nářadí, oblečení, dlaždice do koupelny... Nabídka je pestrá a ceny příznivé. Poradíme, jak na věc.

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), Finanční a Celní správa – ti všichni draží movité i nemovité věci za ceny, které mohou být zajímavé. Pokud vám tedy něco padne do oka. Ta méně příjemná stránka věci je byrokracie a dražební vyhlášky, které nemusí být každému srozumitelné.

Kde hledat:

ÚZSVM má nyní na svém webu desítky nabídek, jelikož stát dělá inventuru a prodává vše, co nepotřebuje. Navíc se nyní otvírá jedinečné okno příležitosti, jelikož ostatní státní instituce plánují na ÚZSVM převést 6 690 nemovitostí, z toho zhruba 650 staveb. Podrobnosti zde.

Berňák a celníci zase draží vše, co bylo zabaveno daňovým dlužníkům. A opět, sortiment je pestrý, například Finanční úřad pro Jihomoravský kraj dražil nedávno malé letiště či dlažbu a obklady. Nabídky lze pohodlně filtrovat, takže můžete hledání značně urychlit.

Populárním artiklem jsou dopravní prostředky, například v Praze se blíží dražba vozu Ferrari, v Brně zase dražba skútru. Zejména u finančních úřadů jsou auta takříkajíc „rychloobrátkové“ zboží, dražby aut si proto můžete na webu opět snadno vyfiltrovat.

V popisu každé dražby najdete vše potřebné, zároveň vždy čtěte dražební vyhlášku, obzvláště u hodnotnějších movitých a nemovitých věcí. U nemovitých věcí je pak zpravidla potřeba složit jistinu (bezhotovostně), abyste se do dražby vůbec mohli zapojit.

Celé to má ještě jednu velkou výhodu – stát je v tomto ohledu spolehlivý prodejce a neušije na vás žádnou boudu. Čili vždy přesně víte, co kupujete a nemusíte se bát, že by vás někdo oklamal a vy tak přišli o své peníze.