Češi a dovolená: Moře už nás tolik neláká

Bohatství, ilustrační foto

Bohatství, ilustrační foto Zdroj: Sazka

Ještě před nedávnem bylo snem snad každého z nás vyrazit na dovolenou k moři. Nyní už je to jinak. Jak ukázaly výsledky průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu, letos si povalováním na pláži zpříjemní léto pouze 28 procent Čechů. Většina respondentů dá přednost českým luhům a hájům.

Nejen pro zahraniční turisty, ale už i pro Čechy je dovolená v naší republice přitažlivá. Přes polovinu dotázaných neopustí hranice našeho státu. Z toho 14 procent bude odpočívat na chalupě, 7 procent pod stanem a 37 procent bude podnikat výlety po Čechách.

„Dovolená strávená pouhým ležením u moře už pro Čechy není zdaleka tak atraktivní jako dříve, lidé chtějí trávit svůj volný čas aktivně a poznávat nová místa, a to jak v zahraničí, tak i v tuzemsku. Cestování po domovině má navíc řadu výhod – nemusíte se obávat jazykové bariéry ani kulturních rozdílů a v případě jakéhokoli problému víte, na koho se obrátit. Významnou roli hraje samozřejmě také samotná cena dovolené, která je zpravidla nižší než u zahraničních výletů,“ komentuje Lenka Molnárová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Na cizinu jsme ale nezanevřeli

To neznamená, že by se z nás stali „peciválové“ a zůstávali jsme jen v tuzemsku. 7 procent lidí plánuje cesty po různých koutech světa, 6 procent to vidí na horský trek. Časem stráveným na dovolené chceme také něco vydělat. Proto část z nás pronajme svůj prázdný byt.

„U nás i ve světě je pronajímání soukromých nemovitostí přes servery typu Airbnb již běžnou záležitostí. Nejčastěji jsou v nabídce byty či pokoje, které nájemci sami nevyužívají, část lidí ale pronajímá svůj vlastní byt v době, kdy jsou na dovolené. A právě tuto možnost krátkodobého pronájmu by zvolilo i 11 procent respondentů našeho průzkumu, kteří disponují vlastní nemovitostí a vyrazí v létě na delší dobu mimo domov,“ uzavírá Molnárová.