ČOI: Zákon porušily téměř čtyři pětiny kontrolovaných e-shopů

Online nakupování

Online nakupování Zdroj: Profimedia.cz

Nákup vozu on-line
Firmy dostanou do rukou revoluční nástroj
3
Fotogalerie

Téměř čtyři pětiny internetových obchodů, které v letošním druhém čtvrtletí zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušily zákon. Pochybení se nejčastěji týkala práv spotřebitelů a především toho, že provozovatelé e-shopů neposkytli zákazníkům informace ohledně reklamace a mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. Inspekce o tom dnes informovala v tiskové zprávě, kde současně připomněla, že vzhledem k epidemii nemoci covid-19 zájem o nákupy přes internet vzrostl. Za zjištěné nedostatky ČOI uložila firmám ve sledovaném období 452 pokut za 2,64 milionu korun.

"Výsledky kontrol potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází stále k vysokému počtu porušování práv spotřebitelů," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Inspektoři od dubna do konce června provedli u tuzemských provozovatelů e-shopů 371 kontrol a chyby zjistila ve 287 případech. Vedle porušení zákona o ochraně spotřebitele kvůli chybějícím informacím o reklamaci a subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů bylo častým zjištěným inspektorů to, že se někteří prodávající dopouštějí nekalých obchodních praktik, když poskytovali nepravdivé nebo jen některé informace důležité pro rozhodnutí zákazníka o koupi.

V dalších případech pak ČOI prokázala porušení ostatních právních předpisů nebo porušení evropského nařízení o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků.