Dovolenou plánujeme i rok, rozpočet ale většinou překročíme

pantoflíčky

pantoflíčky Zdroj: iStock

Reklamy na letní zahraniční zájezdy na nás blikají mnohdy už prosinci. A cestovní kanceláře ví, co dělají, protože Češi nejsou ve volbě dovolené moc spontánní a místo pobytu vybírají mnohdy i rok dopředu. 

Polovina cestovatelů si dopředu plánuje i výdaje, dodrží je ale jen 14 procent z nich. Co se týče cestovního pojištění, to naopak nechávají na poslední chvíli. Ukázal to průzkum ČSOB a Poštovní spořitelny.

Zahraniční dovolená – několik měsíců dopředu

73 procent z nás ví, kam v létě pojede minimálně několik měsíců dopředu. Najdou se i tací, kteří dovolenou připravují déle než rok. A nejde o výjimky. 60 procent respondentů si připravuje finanční rozpočet, který nechce přesáhnout, čtyři pětiny pak během dovolené sledují, kolik peněz utratí. Přesto všechno ale výdaje na uzdě udrží jen 14 procent Čechů.

Cestovní pojištění pojištění až jako poslední 

Na cestovní pojištění s dostatečným předstihem myslí dvě třetiny dotázaných. 51 procent Čechů si jej sjedná online. Stále více nás využívá cestovního pojištění k platební kartě. V současnosti na něj v případě dovolené spoléhá 13 procent respondentů. Je ale třeba dodat, že u toho typu pojištění je nutné pohlídat si limity a také to, na co přesně jste pojištěni.