Rosteme, lidé věří ekonomice a utrácejí. Dobré časy ještě vydrží, minimálně v roce 2018

ministerstvo financí

ministerstvo financí

nezaměstnanost
QR kódy standartně nalezete i na tržnicích
Ilustrační foto
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
Výroba ve společnosti Tatra Trucks
10
Fotogalerie

Tuzemské ekonomice se daří nad očekávání dobře, na Ministerstvu financí upravují odhady. A důvod? Ve 2. čtvrtletí dále zrychlil ekonomický, když v porovnání s předcházejícím čtvrtletím dosáhl rekordních 2,5 procenta. Meziročně se pak reálný hrubý domácí produkt zvýšil o 3,4 procenta, přičemž po očištění o sezónní a kalendářní vlivy činil dokonce 4,7 procenta. Kladně se projevil růst zaměstnanosti, mezd, růst spotřeby a optimismus.

Zahraniční obchod, jehož příspěvek k ekonomickému růstu dosáhl 1,0 p. b., pak podpořila zejména rostoucí vnější poptávka po automobilech a obnovení nárůstu exportní výkonnosti české ekonomiky. Pro zbývající část roku 2017 i rok 2018 predikují na financích dobré časy a vůbec prosperitu – růst platů a nižší daně pro rodiny s dětmi.

Investice by měly být stimulovány nejen pomocí prostředků evropských strukturálních a investičních fondů, ale i snižující se relativní cenou kapitálu vůči ceně práce při stále ještě nízkých reálných úrokových sazbách.

Ovšem pozor, porostou ceny. Letos i příští rok v průměru o 2,4 procenta, což je na hraně inflačního cíle ČNB. Dobrou zprávou je další pokles nezaměstnanosti až na 2,8 procenta v roce 2018. Dle MF je nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací jedním ze dvou hlavních vnitřcích rizik ČR, tím druhým předražené nemovitosti.

Nesmíme ale zapomínat ani na rizika vnější, mezi ty ministerstvo řadí budoucí uspořádání vztahů mezi Velkou Británií a EU (bariéry pro mezinárodní obchod) a možnost výraznějšího zpomalení růstu čínské ekonomiky či eskalace problémů italského bankovního sektoru.

Tím je myšlen krach dalších bank, ke kterému velmi pravděpodobně dříve či později dojde. Dvě takové banky už letos italská vláda sanovala.