ERÚ přijal loni víc podání, problémem jsou zprostředkovatelé energií

Platby za energie (ilustrační foto)

Platby za energie (ilustrační foto) Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity

.
.
3
Fotogalerie

Energetický regulační úřad (ERÚ) přijal v loňském roce 14 259 podání, meziročně o 5,7 procenta více. Na dnešní konferenci o problematice takzvaných energetických šmejdů to řekl člen rady úřadu Rostislav Krejcar. Přibývá podle něj hlavně problémů a podání v souvislosti se zprostředkovateli nabídek energií. Připomněl, že podání může být stížností, ale i dotazem, resp. žádostí o zjištění informace.

Nejvíce podnětů se podle ERÚ týkalo změn a zjištění dodavatele (38 procent). Druhé místo patřilo již právě problematice zprostředkovatelů, aukcí a poradců, která tvořila 19,8 procenta všech podání. Meziroční nárůst přitom činil téměř deset procentních bodů. Následovala podání týkající se fakturace a platebních podmínek (14 procent), odstoupení a výpověď smlouvy (6,1 procenta) a smluvní sankce (šest procent).

"Jako čím dál problematičtější se v energetice ukazují zprostředkovatelé, konkrétně energetické aukce. Stačí se podívat na data. Ještě v roce 2018 jim patřilo každé desáté spotřebitelské podání na ERÚ, loni už to bylo každé páté podání," uvedl Krejcar. Skutečný podíl zprostředkovatelů na počtu podání může být podle něj ještě vyšší, za řadou problémů evidovaných v dalších skupinách totiž podle úřadu stál také zprostředkovatel. Podle Krejcara jsou navíc evidovaná čísla jen zlomkem, řada lidí s problémy se na ERÚ vůbec neobrátí.

V předchozích letech podle úřadu počet podání rostl ještě rychleji, pravidelně o zhruba deset procent ročně, předloni o 14 procent. "Menší nárůst, avšak stále nárůst, je dán nižším počtem přechodů mezi dodavateli. Zatímco v roce 2019 změnilo dodavatele 665 125 spotřebitelů, o rok dříve to bylo 833 936," uvedl ERÚ. Ze zhruba 14 000 loňských podání bylo podle něj 9984 telefonických, 4037 písemných a 238 podáno při osobní návštěvě.

Krejcar dále sdělil, že od začátku loňského roku udělil ERÚ pravomocně sedm pokut za protispotřebitelské jednání v celkové výši 4,55 milionu korun. Aktuálně vedeme v této oblasti další správní řízení, která se týkají více než 300 000 spotřebitelů, dodal.

Svaz průmyslu a obchodu ČR (SOCR ČR) ve své tiskové zprávě uvedl, že největší tuzemští dodavatelé energií se shodli, že trh od takzvaných energošmejdů pročistí mimo jiné zavedení registru zprostředkovatelů v energetice. Ten má vést právě ERÚ a počítá s ním připravovaná novela energetického zákona. Zatím platí, že dodavatele energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům ale stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda, ale dohled mají pouze obecný.

"Pevně věřím, že ERÚ dostane dostatek nástrojů tak, aby udělal v prodeji energií pořádek, protože ochrana oprávněných zájmů zákazníků a spotřebitelů je uvedena v energetickém zákonu jako první z důvodů, pro které byl ERÚ v roce 2001 založen," uvedl prezident SOCR ČR Tomáš Prouza. Připomněl, že podobný registr zprostředkovatelů existuje u finančních služeb, vede ho Česká národní banka. Náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla dnes uvedl, že doufá, že diskuse nad zmíněnou novelou zahájí vláda na některém z příštích jednání. Přinést má podle něj mimo jiné také zákaz uzavírat smlouvy na dobu delší než 36 měsíců.