Cestovní pojištění: Kde a za jakých okolností nejčastěji přicházíme k úhoně

..

.. Zdroj: Shutterstock

Bohatství, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Cestovní pojištění je nyní pro mnohé velmi "aktuálním" produktem. Kromě standardního průběhu této pojistky se pojišťovny samozřejmě se tkávají i velmi kuriozními situacemi či zajímavými příčinami pojistného plnění. V rozhovoru se o ně s námi podělil Václav Bálek, tiskový mluvčí Allianz pojišťovny.

Jaké destinace byly v loňském roce v tomto ohledu pro Čechy nejnešťastnější?

Egypt, Řecko, Itálie, Rakousko, Bulharsko, Turecko.

Jaké zdravotní komplikace jste nejčastěji řešili?

Gastroenteritické problémy (hlavně v zemích jako Egypt a Turecko), záněty ucha (zvukovodu), bolesti zubů, úrazy, nejčastěji horních a dolních končetin. Dále bakteriální a virové infekce různého charakteru.

Byl loňský rok v něčem odlišný od těch předchozích? 

V porovnání s předešlými roky jsou onemocnění a zranění prakticky stejná. V průběhu posledních let vidíme větší počet případů v exotických destinacích jako je například Thajsko, Vietnam, Indonésie apod.

Jaké nejkurióznější úrazy jste zaznamenali?

Klient byl na procházce v rezervaci. Zpoza křoví na něho z ničeho nic zaútočil nosorožec. Srazil turistu na zem a pak po něm ještě jednou přeběhl a rozdrtil mu levé rameno. Klient byl nejprve přepraven do nejbližší nemocnice k základnímu ošetření. Protože ale tato nemocnice nebyla adekvátně zařízena s ohledem na typ úrazu, zprostředkovali jsme mu přepravu do lépe vybavené nemocnice. V druhé nemocnici klientovi doporučili operaci, která ale nebyla akutní a proto byl klient v letecké business třídě repatriován do ČR k provedení výkonu. Celkové dosavadní náklady zatím nejsou vyčíslené. Pouze náklady za letenku vyšly na 68 313 korun.

Jakou nejvyšší částku jste klientovi v loni uhradili? A za to co bylo?

Mezi nejdražší destinace obvykle patří USA, kde jsme v minulém roce asistovali hned v několika případech s vysokými náklady. Jeden z nich například vyšel na 2 900 000 korun. Šlo o kolaps s podezřením na neurologický původ. Turista byl hospitalizován 4 dny v nemocnici v USA a nakonec odletěl pravidelnou leteckou linkou.

Nákladná byla i léčba a doprava mladé dívky, která se vážně zranila na Taiwanu při nehodě na skútru. Byla hospitalizována celkem 32 dní a její zdravotní stav vyžadoval repatriaci speciálem do ČR. Náklady na letecký speciál dosáhly 92 388 USD, celkové náklady jsou 2 586 000 korun.

Které měsíce byly nejrizikovější?

Největší počet případů registrujeme v letních měsících tj. červen – září. Nicméně větší počet případů evidujeme také v zimě (leden – březen) v zimních destinacích, kdy jde ve většině případů o úrazy spojené se zimními sporty.

Jsou podle Vás Češi na cestách v posledních letech zodpovědnější a před cestou častěji využívají cestovní pojištění?

Ano, meziročně (mezi roky 2016 a 2017) máme o cca 2 tisíce cestovních pojistek více. Motivací je také non stop asistenční služba, která lidem se zraněním nebo nemocí dokáže jejich svízelnou situaci zjednodušit - doporučí nejvhodnější zdravotnické zařízení v okolí v souvislosti s jejich diagnózou a může garantovat náklady na ošetření.