Firmy plánují nabírat. Kvalifikovaní pracovníci však chybí

Jak pracovat v týmu

Jak pracovat v týmu Zdroj: PR

.
Auditor není nutné zlo
3
Fotogalerie

Nové zaměstnance letos plánuje přibírat 65 procent českých firem. Mají ale problém s tím, že nemohou sehnat pracovníky s požadovanými znalostmi a dovednostmi. Nábor zaměstnanců je tak zdlouhavější.

Průzkum společnosti myTimi ukázal, že nejvíce kvalifikovaných lidí chybí ve výrobě, obchodu a prodeji a administrativě.

Další pracovníky potřebuje 76 procent firem. 24 procent podniků nové lidi nepotřebuje. Firmy se ale liší v přístupu, jak s deklarovanou potřebou nových zaměstnanců naloží. 65 procent firem plánuje letos skutečně přijmout nové lidi, 29 procent firem nábor vůbec neplánuje a 6 procent bude dokonce propouštět.

Outsourcing přesto nezvažují

Firmy se potýkají s tím, že nemohou najít pracovníky s požadovaným profilem. Dále je problém v tom, že pracovníkům dlouho trvá, než se zapracují. 14 procent firem bere nové pracovníky jako drahou a dlouhodobou investici. Problém je v tom, že často zaměstnanci hned po zaučení odcházejí a veškerá práce s nimi přijde vniveč.

„Najít zaměstnance je náročný proces, který se v mnoha případech nevyplatí. Zejména pokud potřebujete najmout odborníka, který není úzce spojen s jádrem vašeho byznysu. Například navrhujete weby nebo vyrábíte boty a potřebujete zároveň zkušeného účetního, obchodního zástupce nebo správce sociálních sítí. Pokud takové činnosti outsourcujete, získáte tyto služby ve špičkové kvalitě za výhodnou cenu a nemusíte řešit náborovou administrativu ani dovolené,“ popisuje princip outsourcing zaměstnanců Jan Skovajsa z myTimi.

Outsourcing zaměstnanců je pro zaměstnavatele mnohem flexibilnější, jelikož se neřídí striktními pravidly zákoníku práce. Odpadají totiž starosti například se vstupní prohlídkou zaměstnance, proškolením v oblasti bezpečnosti práce nebo sjednáním zkušební doby.

Outsourcing přesto zvažuje jen 19 procent firem.