„Izolačka“ dostala zelenou. Jak bude fungovat?

Peníze

Peníze Zdroj: Profimedia

Po poslancích schválili v takzvaném zkráceném jednání návrh MPSV i senátoři. Lidé, kteří jsou v karanténě nebo izolaci kvůli infekčnímu onemocnění tak budou mít nárok na vyplácení mimořádného příspěvku až 370 korun za den.

„Izolačka se osvědčila už na jaře. Pokud by se lidé s covidem vyhýbali karanténě nebo izolaci v obavě z toho, že nezbude na složenky, tak by epidemie dál nabírala na ještě větší síle. Lidem s příjmy do 35 tisíc hrubého izolačka plně pokryje jejich snížení,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Zaměstnavatel bude vyplácet zaměstnanci nad rámec běžné „nemocenské“ (náhrady příjmu) bonus ve výši až 370 korun za každý kalendářní den.

Na příspěvek budou mít nárok i tzv. dohodáři, pokud přispívají do systému nemocenského pojištění (při příjmu nad 3500 korun z dohody o pracovní činnosti, resp. nad 10 000 korun u dohody o provedení práce).

Zaměstnavatel nemusí žádat o žádné refundace, příspěvek k náhradě mzdy si sám odečte od povinného odvodu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti. Odečet může zaměstnavatel provést do 3 kalendářních měsíců od ukončení karantény zaměstnance.

„Díky eNeschopence, která funguje od loňského roku a v době pandemie hraje důležitou roli, dostanou zaměstnavatelé informace o zahájení a ukončení karantény během pár hodin,“ připomíná ministryně.

K uvedení Izolačky do praxe chybí už jen podpis prezidenta republiky, platit by pak měla pro zaměstnance, kterým byla nařízena karanténa nebo izolace z důvodu infekčního onemocnění po 30. 11. 2021 a do konce února 2022.