Restaurace Gran Fierro: Steak podle těch, kdo ho umí nejlíp

Gran Fierro

Gran Fierro Zdroj: Gran Fierro

Už interiér restaurace dává tušit, že vás čeká nepřekonatelný zážitek.
Pokud jde o hovězí, Argentince nikdo nepředčí.
2
Fotogalerie

Meateater, Beefbar nebo George Prime Steak, to všechno jsou známé pražské (nejen) steakárny. Všechny se tedy logicky točí kolem nejlepšího hovězího, každá jen jinak

Zatímco v MeatEateru se spolumajitel a šéfk uchař Daniele Govoni zaměřuje na masa, co vyhrávají světové souteže mistrů fl ákoty, v George Prime Steaku jedou USDA Prime, světovou klasiku. A v BeefBaru zase čarují s uruguayským hovězím. No a pak je tu samozřejmě Gran Fierro. To vlastní Argentinec z Buenos Aires, takže má v DNA prostě to nejlepší.

Ohledně chuti hovězího totiž Argentinu nic netrumfne. Barevné a kosmopolitní Gran Fierro sídlilo kousek od pražské Národní třídy, během pandemie ale přesídlilo do nedaleké Myslíkovy ulice, z níž je dnes další městská gastrotepna. A dokonce i masová, protože na druhé straně i konci téhle ulice sídlí i pobočka Meat Vandals, kteří se zaměřují na pastrami.

Měl jsem původní Gran Fierro rád hned od své první návštěvy, protože miluju Argentinu a Buenos Aires zvlášť. A tahle restaurace měla obojí v sobě. Stejné ale platí i pro nové Gran Fierro, které je ovšem o něco větší a taky se lehce posunulo upmarket, jak se říká hezky česky: interiérem, menu i klientelou. Pořád tu ale pod jednou střechou potkáte muže v obleku i v kraťasech a triku.

V Gran Fierro nedělají bife de chorizo, které mají všude v Argentině, a proto jsem si dal vacio. Tenhle kus masa pocházející od pupku je určitě méně známý než rib-eye nebo svíčková, i největší machři přes maso se ale často shodnou, že je nejlepší; má totiž ideální šťavnatost, křehkost i výraznou chuť. V Gran Fierro ho podávají s bramborami, klasickou omáčkou chimichurri a pikantními papričkami padron, jichž by určitě mohlo být víc.

A znovu musím zopakovat: vacio udělané medium-rare nic netrumfne. A zvlášť s láhví mocného a sametového argentinského Malbecu. Jako předkrm jsem měl domácí grilované chorizo s cibulkovorajčatovým saté a křepelčím vejcem a taky grilované krevety s česnekem. Obojí bylo dobré. A stejně tak sklenka rozlévaného bílého Torrontés. Takže až budete příště přemýšlet, kam v Praze na steak (nebo i burger), zkuste určitě nové Gran Fierro!

Článek byl poprvé uveřejněn v září 2021 v tištěném Formen.